Wat is een gepaste beloning voor een commissaris? De meningen lopen uiteen. ‘Een commissariaat kost tijd en tijd kost geld.’

Toezicht, met name bij bedrijven als ING, ligt onder een vergrootglas. Jan-Jaap Bongers, fondsbeheerder van Teslin Participaties, en Peter Bos, Legal Manager van Teslin, vertellen in De Telegraaf dat je bepaalde eisen kunt stellen aan een commissaris. ‘Van een betrokken (president-) commissaris kun je verwachten alle tijd en energie die nodig is te steken in het zich verdiepen in de onderneming waarop deze geacht wordt toezicht te houden.’

Zie ook: Wat is een commissaris?

Een hoge beloning voor een commissaris is volgens Bongers en Bos niet per definitie ongepast. ‘Dat kan betekenen dat hij met regelmaat op reis gaat, gesprekken voert met uitvoerende directeuren binnen de onderneming en zich zo nodig laat informeren door derde-deskundigen buiten de onderneming. Dat kost tijd en tijd kost geld.’

De tijden van een commissariaat als bijbaan liggen volgens het tweetal in het verleden. ‘De tijd van de commissaris die eens per kwartaal onder het genot van een sigaar en een glaasje wijn komt bijkletsen met zijn goede vrienden van het bestuur ligt wat ons betreft ver achter ons.’

Een betrokken commissaris krijgt te weinig
Bos en Bongers verbinden de vergoeding aan de prestaties. ‘Wij kijken naar de vraag wat je van deze mensen mag verwachten en wat daar dan tegenover kan staan. Ons standpunt is: “Een luie commissaris betaal je altijd te veel, een betrokken commissaris bijna per definitie te weinig”. Voor de luie commissaris bestaat geen plaats en elke cent die hij heeft gekregen voor falend toezicht er een te veel is geweest.’