Commissarissen moeten de digitale wereld betreden. Alies ter Kuile (Fashion Cloud) wil een digitale commissaris/techcommissaris: een jonge commissaris met IT-ervaring. Gerard van Vliet (NCD) vindt leeftijd allerminst een prioriteit.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra presenteerde onlangs plannen om de risico’s in de financiële sector te verkleinen. Diversiteit in de raad van commissarissen werd als één van de speerpunten genoemd. Alies ter Kuile, managing director van e-commerceservice Fashion Cloud, vindt het ‘tijd voor de techcommissaris’. ‘Die rol kan bij uitstek voor een jonge commissaris zijn. Dus RvC’s zet op de agenda voor de volgende vergadering: wie wordt jullie jonge techcommissaris?’

Ter Kuile geeft in FD aan dat er een schrijnend gebrek aan digitale commissarissen/techcommissarissen is. ‘Ik heb eens een onderzoekje naar de huidige leden van de RvC’s van ABN AMRO, ING en Rabobank gedaan. Dat zijn 23 commissarissen in totaal. Qua werkervaring kon ik maar één commissaris vinden die duidelijk een IT-afdeling heeft gemanaged.’

‘Andere RvC-leden hebben dit onderwerp hoogstens zijdelings aangeraakt’, vervolgt de managing director. ‘Ook ‘a day in the field’ en een cursus crypto lossen het gebrek aan techkennis maar tot bepaalde hoogte op. Een goede oplossing zou daarom een jonge commissaris zijn die wél ervaring met technologie heeft.’

Commissarissen in de digitale wereld
Ter Kuile wil dat (non-) executives in de 21e eeuw gaan leven. ‘Regelmatig wordt bepleit dat bestuurders van bedrijven actief moeten zijn op sociale media. Voor commissarissen is dat denk ik niet anders. Om ook zelf mee te doen in de digitale wereld – in plaats van er alleen over te lezen.’

Disruptie bij financiële instellingen
Fou-Khan Tsang, voorzitter van de Raad van Bestuur van Alfa Accountants, sluit zich aan bij de woorden van Ter Kuile. ‘Commissarissen van financiële instellingen hebben nauwelijks verstand van technologie en zijn ook niet aanwezig op social media. En hoe moeten ze financiële instellingen dan ondersteunen bij de grote disruptie die nu gaande is?’

De voorzitter pleit voor diversiteit in de raad van commissarissen. ‘Nu snap ik ook gelijk waarom commissarissen niet helemaal weten hoe het zit met het maatschappelijk draagvlak. Met andere woorden het moet diverser en dat is niet alleen man-vrouw, maar ook uit verschillende disciplines en jong-oud. Lijkt mij een mooie opmerking aan de audit committee dit jaar bij de financiële instellingen.’

‘Jong is niet aan de orde’
Gerard van Vliet, directeur van NCD en initiatiefnemer Digitalecommissarissen.nl, weigert leeftijd als bepalende eis te benoemen. ‘‘Jong’ is niet aan de orde. Het gaat om capabel. Er zijn genoeg ervaren bestuurders/commissarissen die bij kunnen dragen aan een beter digitaal inzicht in bedrijven.’