Hogere beloningen voor commissarissen staan onder druk. Aandeelhouders kijken kritischer naar voorstellen voor hun toezichthouders. Gerard van Vliet wil de beloningsvoorstellen in perspectief plaatsen. ‘Je moet de beloning op een passende meetlat leggen.’

Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), betreurt de terughoudendheid rond beloningen. ‘Wat commissarissen echt besteden qua tijd, neemt steeds meer toe. Dan mag je in een aantal gevallen best een lans breken voor een hogere beloning. Commissarissen zijn de laatste jaren 30 procent meer tijd kwijt aan hun commissariaat. Met name door de grote hoeveelheden ontwikkelingen. Digitalisering, internationalisering, HR. Deze ontwikkelingen vragen veel meer tijd.’

Dat hangt af van de referentie die je hebt. Je moet je maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen, weten waar je stakeholders op letten, ook de interne verhoudingen zijn relevant.’ Een commissaris die 250 keer zoveel als een gemiddelde werknemer verdient, vindt Van Vliet buitenproportioneel. ‘Dan mag je je vraagtekens plaatsen. Er zijn echter ook voorbeelden waar de rol van commissaris ondergewaardeerd blijft.’

‘Is het niet te veel?’

Jeroen van der Veer, president-commissaris van Philips, kreeg uiteindelijk niet de beoogde verhoging van zijn beloning. Te veel aandeelhouders hadden zich uitgesproken tegen het voorstel. Van Vliet schetst een genuanceerder beeld. ‘Als je Philips als internationaal bedrijf neerzet en je vergelijkt het met Amerikaanse collega’s, is deze beloning een schijntje. Het is een heel ander referentiekader als je naar Nederlandse verhoudingen kijkt. Je moet het op een meetlat leggen die past. Het kan internationaal een heel normale beloning zijn, op nationaal niveau kun je je vraagtekens erbij zetten. Als Philips zich ook nog wil presenteren als sociaal-maatschappelijk verantwoord bedrijf en de stakeholders serieus neemt… Van der Veer heeft goed verdiend bij Shell, een goed pensioen, flink verdiend aan een aantal commissariaten. Is het dan allemaal niet even te veel? Dat is een beoordeling die je afhankelijk van het referentiekader kunt geven.’

President-commissaris zou een salarisverhoging van 30.000 euro krijgen, maar dat wordt uiteindelijk een verhoging van 20.000 euro. Van der Veer komt uit op een basisvergoeding van 155.000 euro.

“Beloning is een spel”

Bedrijven met voornamelijk Amerikaanse aandeelhouders delen overwegend hogere beloningen uit aan hun commissarissen. Van Vliet: ‘Het is een spel. Je kijkt altijd naar de meest gunstige vergelijking en daar spiegel je jezelf aan. Je wilt nooit kijken wat eronder zit. Is dat verstandig? Nee, maar het werkt wel zo.’