De raad van toezicht en de interim-directeur en het personeel van het Stedelijk Museum hadden een conflict over een nieuwe rol voor Beatrix Ruf.

Interim-directeur Jan Willem Sieburgh zette de raad van toezicht (RvT) onder druk. Volgens de Amsterdamse zender AT5 stelde Sieburgh ‘harde eisen’ rond de (hernieuwde) aanstelling van oud-directeur Beatrix Ruf. De directeur eiste dat de onderhandelingen met Ruf stopgezet zouden worden.

Beatrix Ruf stapte vorig jaar op als directeur. Ruf vertrok bij het Stedelijk Museum nadat in oktober 2017 in NRC Handelsblad berichten waren verschenen over belangenverstrengeling en zelfverrijking. Na een onafhankelijk onderzoek bleken die beschuldigingen niet terecht te zijn. In gesprek met Het Parool gaf Ruf aan dat een terugkeer niet uitgesloten was. Ruf zag een adviseursrol als ‘een symbolische vorm van eerherstel’.

Nieuwe samenstelling RvT

Onlangs stelde het Stedelijk Museum de ervaren bestuurder Truze Lodder aan als tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht. Lodder moet orde in de bestuurlijke chaos aanbrengen. Vorige week maakte het Stedelijk bekend dat waarnemend voorzitter van de raad van toezicht Cees de Bruin begin augustus om gezondheidsredenen is afgetreden en dat de drie overige leden van de raad, Ronald Hans, Willem de Rooij en Joyce Sylvester, dinsdag zijn opgestapt.

‘Krachtig en zuiver’

Lodder over haar benoeming: ‘Mijn energie en ervaring ga ik heel graag inzetten voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Ik weet wat me te doen staat als teamleider, als toezichthouder, als adviseur voor de directie en als werkgever van de directie. De tone at the top is belangrijk voor het totaal. Mijn toon zal krachtig en zuiver zijn.’