Prof. dr. Marjan Hagenzieker is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van het CBR. Hagenzieker is erkend deskundige op onder het gebied van de zelfrijdende auto.

Marjan Hagenzieker is hoogleraar Verkeersveiligheid aan de Technische Universiteit Delft. Naast haar werk aan TU Delft heeft Hagenzieker een deeltijdaanstelling bij het Noorse instituut voor transportonderzoek TØI.

Eerder was de hoogleraar vele jaren wetenschappelijk adviseur bij SWOV. De gedragswetenschapper promoveerde aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar de effecten van beloningen voor veilig verkeersgedrag. Voorlopig ziet Hagenzieker een snelle invoering van de zelfrijdende auto niet gebeuren: ‘Menselijk gedrag in het verkeer blijkt een lastige component. Het is de factor die de snelle invoering in de weg zal staan.’

Slimme auto’s

Petra Delsing, algemeen directeur van de exameninstantie, benadrukt de ervaring van Hagenzieker op het gebied van verkeersgedrag. ‘Voordat auto’s volledig zelfstandig rijden zal het ingewikkelder op de weg worden voor bestuurders. Dat vraagt veel van het CBR, nu en in de toekomst. Daarom zijn wij erg blij met de komst van Marjan Hagenzieker. Want haar expertise ligt juist op het gebied van slimme auto’s, complexe verkeerssituaties en het gedrag van weggebruikers het gedrag van weggebruikers.’

Sinds kort heeft de Raad van Toezicht ook een nieuwe voorzitter in de persoon van Jan Mengelers. Mengelers volgt Gerlach Cerfontaine. Laatstgenoemde nam op 1 mei afscheid als voorzitter.