Het aantal topvrouwen is wederom niet gestegen. Slecht vijf bedrijven voldoen aan het wettelijke streefcijfer. VolkerWessels en FlowTraders hebben geen enkele vrouwelijke bestuurder.

De percentages vrouwelijke bestuurders en commissarissen is bij alle 90 Nederlandse beursondernemingen niet veranderd: het bleef bij respectievelijk 6 procent en 25 procent. Dat blijkt uit de elfde jaarlijkse Nederlandse Female Board Index.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat slechts vijf bedrijven voldoen aan het wettelijke streefgetal van 30 procent. Dat zijn:

  • Wolters Kluwer (4 op 9)
  • Ordina (3 op 7)
  • DSM (4 op 10)
  • Unilever (5 op 13)
  • Binckbank (3 op 8)

Van alle 68 nieuw benoemde commissarissen is ruim een kwart vrouw (28 procent). Er zijn dit jaar vijf vrouwelijke bestuurders benoemd van in totaal 44 nieuwe bestuurders (11 procent). Vijf vrouwelijke bestuurders vertrokken, waardoor het aantal vrouwelijke bestuurders (13) gelijk blijft.

Vijf bedrijven voldoen nu aan het wettelijke streefgetal van 30 procent vrouw in de raad van bestuur én raad van commissarissen. Dat is er 1 minder dan vorig jaar. Uitgeverij Wolters Kluwer heeft de meeste vrouwen in de RvB en RvC: vier van de negen zijn vrouw (44 procent). 9 bedrijven voldoen aan het streefgetal voor alleen de RvB, 30 bedrijven voldoen aan het streefgetal voor alleen de RvC, net als in 2017.

FlowTraders en VolkerWessels: aantal topvrouwen teleurstellend

De gedeelde laatste plaats is voor beursintermediair FlowTraders en bouwconcern VolkerWessels met in totaal 11 bestuurders en commissarissen: deze bedrijven hebben geen enkele vrouw in hun RvB en/of RvC.

Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society, is onthutst. ‘Het is teleurstellend om te zien dat er weer geen vooruitgang te melden is, te meer omdat in de jaarverslagen het belang van diversiteit ten behoeve van innovatie, creativiteit en het verkrijgen van meerdere inzichten continue benadrukt wordt.’

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie reageert teleurgesteld op de uitkomsten van het onderzoek. ‘Beschamend en diep teleurstellend. Afgelopen jaar zijn er bij 77 bedrijven met een volledig mannelijk bestuur wel dertig nieuwe bestuurders benoemd, maar daar zit geen enkele vrouw tussen. Dat zijn dertig gemiste kansen. Ik verlies zo wel de hoop dat de wil er bij bedrijven is.’

‘Maak het gênant’

Wout Dekker, commissaris van onder meer FrieslandCampina, wil een grotere druk van buitenaf. ‘Bedrijven met all male-boards of te weinig vrouwen aan de top, moeten aangesproken worden. Maak het embarrassing. Media publiceren vaak rankings, onder meer over topsalarissen. Het is krachtig als er lijstjes komen van concerns die geen enkele beweging richting gender diversity maken.’

‘Meer mannen? Geen nieuwe inzichten’

DSM-topman Feike Sijbesma waakt voor het gevaar van een bestuur met louter blanke oude mannen. ‘Het is  gevaarlijk als bedrijf om bijziend te worden. En daar krijg je last van als je allemaal mensen van dezelfde nationaliteit, geslacht, leeftijd en achtergrond in de top van je organisatie hebt, die dezelfde kranten lezen, uit dezelfde wereld komen en elkaar vaak (her)bevestigen. Het voelt vertrouwd, maar is riskant. Sommige headhunters komen – als je om een lijst kandidaten mét vrouwen vraagt – met een lijstje met vooral mannen bij je terug die ‘toch ook best goed zijn’. Ik wéét dat ze best goed zijn, maar ik heb er al zo veel van, zeg ik dan soms. Nog meer mannen brengen mij geen nieuwe inzichten. Een innovatief bedrijf heeft diversiteit nodig.’