Jan Timmer (85) was jarenlang president-directeur van Philips en president-commissaris van voetbalclub PSV Eindhoven en de Nederlandse Spoorwegen. Timmer is onder meer kritisch over de rol van de commissaris en de ontstane ophef rondde beloning van ING-topman Ralph Hamers.

Jan Timmer was onder meer commissaris bij multinationals ING en Shell. In gesprek met Managementboek laat Timmer weten dat commissarissen niet altijd deskundig en kritisch genoeg zijn. ‘Bij AkzoNobel, Unilever, ABN AMRO en Philips hadden de commissarissen best wat strenger mogen zijn tegenover de directie als het gaat om performance. Het belang van deskundigheid wordt onderschat.’

Timmer: ‘Toen ik commissaris werd bij ING en Shell heb ik er anderhalf jaar aan moeten werken om te begrijpen hoe die ondernemingen in elkaar staken. Het is noodzakelijk om ook een aantal insiders op te nemen in de raad van commissarissen. In Nederland leeft het idee dat de afgetreden president-directeur vooral geen voorzitter moet worden van de raad van commissarissen. Die zou niet zelfkritisch genoeg zijn en zijn eigen beleid willen doorzetten. Dat kan misschien een keer gebeuren, maar andere commissarissen trekken dat dan wel recht. Ik vind het jammer dat dit beeld bestaat, want hierdoor gaat veel kennis verloren voor de onderneming.’

‘Schoolvoorbeeld van populistische verontwaardiging’

De ophef rond de remuneratie van Ralph Hamers, de CEO van Timmers voormalige werkgever ING, vindt de oud-topfunctionaris. ‘In het algemeen juich ik de huidige, soms exorbitante verdiensten niet toe. Maar de hetze tegen een hogere beloning voor de CEO van ING is een schoolvoorbeeld van populistische, selectieve verontwaardiging. Volgens een beloningsranglijst over 2016, die Het Financieele Dagblad in maart dit jaar publiceerde, zou Ralph Hamers met zijn voorgestelde beloning van 3,045 miljoen de laagst betaalde CEO in zijn categorie zijn.’

Timmer bekijkt liever de toegevoegde waarde van Hamers. ‘Hij is verantwoordelijk voor een balanstotaal dat ruwweg anderhalf keer zo groot is als het Bruto Nationaal Product van Nederland. Als oud-commissaris van ING meen ik de complexiteit van zijn job te kunnen beoordelen. Wanneer wij het salaris van Hamers willen bepalen, moeten we ING nationaliseren.’