Hoogleraar Jaap van Manen en advocaat Willem Jan van Andel gaan de wanorde bij energiebedrijf Eneco onderzoeken.

Jaap van Manen en Willem Jan van Andel zijn door de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam aangesteld. Van Manen is onder meer bekend als voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. De hoogleraar corporate governance is tevens commissaris bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Van Andel is gespecialiseerd in ondernemings- en insolventierecht en herstructureringen. Van Andel is managing partner bij Wijn & Stael Advocaten. Daarnaast treedt hij regelmatig als curator op: als curator van Econcern stelde hij voormalig bestuurders en commissarissen aansprakelijk voor de schade van het faillissement.

De twee zwaargewichten moeten een aantal zaken onderzoeken. Het betreft hierbij onder meer het optreden van aandeelhouders, de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen in het privatiseringsproces, de bemiddeling begin dit jaar tussen de aandeelhouderscommissie en commissarissen.

Vertrek De Haas

Het vertrek van topman Jeroen de Haas is tevens een aandachtspunt voor Van Andel en Van Manen. Vorige maand bepaalde de Ondernemingskamer dat er een onderzoek naar mogelijk wanbeleid moet komen bij Eneco. Het handelen van de RvC zou De Haas zijn baan hebben gekost. Bovendien werd president-commissaris Edo van den Assem geschorst. Kort daarop stapte Van den Assem zelf op, in zijn kielzog gevolgd door collega-commissaris Marike van Lier Lels. Charlotte Insinger werd vorige week al door de Ondernemingskamer aangesteld als de nieuwe president-commissaris.