Een goede Raad van Commissarissen samenstellen is allerminst een sinecure. Waar moet je op letten bij de samenstelling? In dit artikel geven wij 5 tips.

Hoe zorg je ervoor dat je een optimale en vooral effectieve Raad van Commissarissen (RvC) samenstelt? De Amerikaan Bernie Tenenbaum, managing partner van consultancybureau Lodestone Global, heeft ruime ervaring in verschillende raden.

Tijdens een uitzending van de podcast YPO 10 Minute Tips from the Top deelde Tenenbaum zijn tips voor de samenstelling van een perfecte Raad van Commissarissen.

Strategie gaat vooraf aan governance

Als je geen duidelijke visie hebt over je toekomst, probeer dan niet om een ​​raad van commissarissen te verzamelen. Tenenbaum: ‘De eerste stap bij het bouwen van de perfecte raad is deze strategische beoordeling: wat wil je worden als je opgroeit? Strategie gaat vooraf aan governance. Bij een nauwkeurig gedefinieerde strategie moet je denken aan governance. Kijk niet in de achteruitkijkspiegel. Kijk door de voorruit. Een effectieve raad stuurt de strategie en verduidelijkt de doelstellingen. Als je al je tijd besteedt aan wat er gisteren gebeurde, in plaats van wat morgen kan gebeuren, ben je niet voorbereid op morgen.’

Ben je echt klaar voor een RvC?

Als je bedrijf geen raad nodig heeft, denk nog eens goed na of je er überhaupt een wilt. Tenenbaum: ‘Het eerste dat een goede ondernemer, CEO of commissaris moet doen, is naakt in de spiegel kijken. Naakt. Het is niet leuk. Je moet duidelijk zijn over waar je nu bent en, het belangrijkste, waar je naartoe wilt.’

Zoek naar mensen, niet naar cv’s

Het is verleidelijk om naar grote namen en grote cv’s te kijken als je je raad samenstelt. Tenenbaum: ‘Als je gaat zeilen, haal dan geen sherpa’s die goed zijn in het dragen van alles op de Mount Everest. Als je gaat wandelen, neem dan geen sleepbootkapiteins. Het zijn mensen, geen cv’s, waar je naar op zoek bent. Een van de belangrijkste dingen die een raad kan doen, is ervoor zorgen dat het talent en, het belangrijkste, de emotionele gezondheid van de leiding intact en geconcentreerd zijn. Ik probeer aan het einde van iedere vergadering altijd 45 minuten door te brengen in een-op-een met directeuren, CEO’s en toezichthouders om erachter te komen hoe ze zich voelen. Het is soms een eenzame plek, en dat is niet het soort dingen waar je met de meeste mensen over kunt praten.’

Eerlijkheid is key

Eerlijkheid is een sleutel tot succes. Tenenbaum: ‘Ik was misschien de hoogleraar in het bestuur, maar ik was ook niet bang om te zeggen dat iemand het mis had. Als je niet bereid bent om de echte waarheid op een directe manier als een eigenaar te confronteren, heb je de kans gemist om te verbeteren.’

Vergeet niet dat je een band samenstelt

Het samenstellen van een Raad van Commissarissen is een kunst. Tenenbaum: ‘Je brengt een band samen. Wil je een band met zes drummers? Het heeft een heel ander soort geluid. De kunst van het samenstellen van de juiste mensen is niet alleen een kwestie van of ze capabel en ervaren zijn en goed geïnformeerd zijn in de dingen waarin je geïnteresseerd bent. Zullen ze lekker samen spelen in de zandbak? of om te botsen?’

Wil je je verder ontwikkelen als commissaris? Kijk naar de mogelijkheden van NCD Academy. Het opleidingsinstituut biedt verschillende opleidingen voor de toezichthouder.