Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn is door de minister van Financiën benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Jurist Wendy de Jong treedt toe tot de RvT.

Martin van Rijn start per 24 mei 2019 als voorzitter van de Raad van Toezicht de Autoriteit Financiële Markten. Van Rijn is benoemd voor een periode van vier jaar. Hij was al sinds 1 februari 2018 lid van de RvT van de AFM. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. In de periode 2012-2017 was Van Rijn staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en daarvoor CEO van pensioenuitvoerder PGGM.

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven over de nieuwe positie van Martin van Rijn: ‘Het bestuur verwelkomt de benoeming van Martin als nieuwe voorzitter. Zijn komst vorig jaar heeft de raad verder versterkt en we kijken uit naar de samenwerking vanuit zijn nieuwe rol.’

Vertrek Paul Rosenmöller

Van Rijn is de opvolger van Paul Rosenmöller op, die zich verkiesbaar heeft gesteld voor de Eerste Kamer. Eind oktober 2018 werd bekend dat Paul Rosenmöller zich kandidaat heeft gesteld voor de Eerste Kamerverkiezingen en naar verwachting met ingang van 27 mei 2019 toetreedt tot de Senaat. Hij treedt daarom per 24 mei 2019 terug als voorzitter en lid van raad van toezicht van de AFM, een rol die hij sinds juli 2015 bekleedt en waarvan de eerste termijn deze zomer zou verlopen.

Wendy de Jong in Raad van Toezicht AFM

Jurist en bedrijfseconoom Wendy de Jong treedt met ingang van 15 februari 2019 toe tot de Raad van Toezicht van AFM. Zij is sinds 2014 partner bij GovernanceQ, een adviesbureau gericht op governance bij bestuur en toezicht van ondernemingen en semi-publieke instellingen. De Jong bekleedt op dit moment commissariaten bij de Ambulance Amsterdam, Topfonds Gelderland, DSM Pensioenfonds en Dutch Venture Initiative. Deze laatste twee functies zal zij voor aanvang bij de AFM neerleggen.