Voormalig Ahold Delhaize-topman Dick Boer wordt commissaris bij Nestlé. Boer begint in april aan zijn klus.

Dat maakte de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé maakte de komst van Dick Boer bekend bij de presentatie van zijn jaarcijfers. Naast Boer staat ook Dinesh Paliwal op de nominatie. Paliwal is momenteel topman van Samsung-dochter Hartman International Industries. Boer en Paliwal vervangen twee leden die vanwege hun leeftijd terugtreden. Het duo wordt officieel voorgedragen tijdens de algemene vergadering op 11 april.

Zie ook: De bewuste keuze voor een jonge commissaris

De Zwitserse voedingsmiddelengigant roemt Boer om zijn bij het Nederlands-Belgische concern opgedane ervaring in de voedingsmiddelenverkoop. Het is de bedoeling dat hij bij Nestlé de bestaande expertise op het gebied van FMCG gaat verbeteren. Boer nam op 1 juli vorig jaar afscheid als CEO van Ahold Delhaize.

De ervaren Dick Boer

Dick Boer was hij ruim zeventien jaar werkzaam in verschillende retailfuncties bij SHV Holdings in Nederland en daarbuiten, en Unigro. Hij trad in 1998 bij Ahold in dienst als topman van Ahold Tsjechië en werd in 2000 benoemd tot president en topman van Albert Heijn. In 2003 werd hij president en topman van Ahold’s Nederlandse werkmaatschappijen. Boer werd op 3 mei 2007 door de aandeelhouders van Ahold benoemd tot lid van de raad van bestuur. Sinds 1 maart 2011 was hij formeel topman van Ahold en daarmee opvolger van John Rishton.

Cijfers Nestlé

Nestlé krikte vorig jaar zijn omzet op eigen kracht op met 3 procent tot 91,4 miljard Zwitserse frank, zo’n 80,4 miljard euro. Daarmee werd een dalende autonome groeitrend na zes jaar doorbroken. Vooral in de Verenigde Staten en China deed de producent naar eigen zeggen goede zaken met onder meer babyvoeding. Dat zijn ook de twee grootste afzetmarkten van het concern. De nettowinst steeg met 42 procent tot 10,1 miljard frank.