Hans Wijers, president-commissaris van ING, blijkt schuldbewust. Wijers betreurt de ontstane commotie rond Ralph Hamers’ loonverhoging en de witwasaffaire. Inleveren doen de commissarissen echter niet.

Dat blijkt uit het jaarverslag van ING. President-commissaris Hans Wijers stelt dat de Raad van Commissarissen ‘serieuze fouten’ heeft gemaakt rond de voorgestelde loonsverhoging van topman Ralph Hamers. Toenmalig president-commissaris Jeroen van der Veer wilde het salaris van Hamers fors verhogen naar 3 miljoen euro. Van der Veer ging vervolgens door het stof op de aandeelhoudersvergadering en in de Tweede Kamer. Hamers noemde het ‘een goede oplossing om de beslissing terug te draaien’.

Zie ook: Heineken verliest president-commissaris Hans Wijers

In 2018 bleek ook dat ING jarenlang onvoldoende gedaan had tegen witwassen. Uiteindelijk trof de bank een schikking van 775 miljoen euro, het hoogste schikkingsbedrag dat het OM ooit heeft bereikt. Cliënten konden jarenlang voor ‘criminele activiteiten’ van de rekeningen van ING gebruikmaken. De bank had volgens het OM moeten zien dat bepaalde geldstromen die via de bankrekeningen van cliënten van ING liepen mogelijk afkomstig waren van misdrijf. Het OM verweet de bank niet alleen overtreding van de Wwft, maar ook schuldwitwassen.

Hans Wijers trekt het boetekleed aan in het jaarverslag en spreekt van ‘serieuze fouten’. ‘Dit is iets dat ons zeer spijt en dat we heel serieus nemen.’ Hamers neemt ‘volledige verantwoordelijkheid’ voor de schikking.

Beloning top ING

De topbestuurders van de bank kregen geen bonus. De beloning van topman Ralph Hamers kwam vorig jaar uit op 1,75 miljoen euro basissalaris. De commissarissen leverden niet in. Jeroen van der Veer kreeg 57.000 euro voor zijn vier maanden. Zijn opvolger Hans Wijers ontving vorig jaar 153.000 euro.