Verzekeraar ASR wil af van de bonussen voor de Raad van Bestuur. Ook de salarisverhoging van de top wordt aan banden gelegd. NCD-directeur Gerard van Vliet: ‘Het past prima bij ASR.’

Verzekeraar ASR wil definitief een einde maken aan het uitkeren van bonussen aan zijn topbestuurders. De salarissen van de topbestuurders krijgen een plafond dat wordt berekend op basis van beloningen bij andere vergelijkbare bedrijven en financiële instellingen. Zo krijgt topman Jos Baeten een salaris tussen 682.000 en 975.000 euro. Ook is afgesproken dat de top nooit meer dan twintig keer meer verdient dan het gemiddelde van alle werknemers. Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD), is niet verrast door het aangepaste beloningsbeleid. ‘Het is heel logisch als je naar het profiel van ASR kijkt. Campagnes met ‘doen’, maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken, dichtbij je klanten blijven staan. Het is een heel goed pr-verhaal wat helemaal past binnen de filosofie die ze proberen uit te stralen. Het past prima.’

ASR-topman Jos Baeten kreeg in 2018 een loonsverhoging van 40 procent. De loonsverhoging van 40 procent voor Baeten was niet nodig geweest om hem te behouden voor de verzekeraar. ‘Ik heb er ook nooit om gevraagd’, zei hij destijds. Vliet: ‘Niet waar. Tegenwoordig moet je, zeker bij financiële instellingen, je instemming verlenen bij dit soort verhogingen. Het is hem misschien niet gevraagd, maar hij heeft geen ‘nee’ gezegd. Het is hem niet overkomen.’

Hoge bonus of niet?

Volgens Rob van Eijbergen, hoogleraar Vrije Universiteit Amsterdam, leiden hogere beloningen niet tot betere performances. ‘Het maakt niet zoveel uit of je heel hoge bonussen of salarissen uitbetaalt. Prestatiebeloning leidt in ieder geval niet tot beter gemotiveerde mensen, ook niet in de top. Als mensen het gevoel hebben dat ze minder verdienen dan anderen, wordt het een ingewikkeld verhaal.’

Een topman die op centjes aast

Mocht Baeten ooit vertrekken, denkt Van Vliet niet dat een aantrekkelijk salaris een geschikte vervanger zal verleiden. ‘Ik geloof absoluut niet in dat soort lokkertjes. Geld maakt uiteindelijk niet de doorslag in dat verband. Passie en leuke collega’s zijn vele malen belangrijker. Als je uit bent op een topman die alleen maar op centjes aast, zou ik hem niet nemen.’