De fusie van staalgiganten ThyssenKrupp en Tata Steel gaat niet door. De bedrijven verwachten niet dat de Europese Commissie akkoord zal gaan met de samenwerking.

Marius Jonkhart, commissaris bij Tata Steel Nederland, zag signalen dat het Duitse ThyssenKrupp de voorgenomen fusie de nek om wilde draaien. ‘Als je ziet welke remedies er nog mogelijk waren, dan lijkt het erop dat ThyssenKrupp niet meer wil.’ Volgens Jonkhart was er bij de beoogde fusiepartner een grote verandering in de strategie.

Zie ook: Wat heeft jouw Raad van Commissarissen nodig?

ThyssenKrupp gaat 6.000 banen schrappen door het mislukken van de fusie. Bestuursvoorzitter Guido Kerkhoff liet aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung weten dat 4.000 van de ontslagen bij vestigingen in Duitsland vallen. Ook bij het doorgaan van de fusie zouden 2.000 banen zijn verdwenen.

Tata Steel en ThyssenKrupp aj jaren in gesprek over fusie

Tata Steel en ThyssenKrupp waren de afgelopen drie jaar in gesprek over een fusie. Het Indiase Tata Steel bezit onder meer de voormalige Hoogovens-fabriek in IJmuiden. Daar zou ook het hoofdkantoor van het fusiebedrijf komen. Vorig jaar spraken ThyssenKrupp en Tata een samenwerking af in een 50/50 joint venture, onder de naam ThyssenKrupp Tata Steel. De huidige ThyssenKrupp-topman Andreas Goss zou het bedrijf gaan leiden.