Voormalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak wordt per 1 juni voor vier jaar benoemd als commissaris van NS. Albayrak is de opvolger van Paul Rosenmöller.

Nebahat Albayrak (1968) wordt lid van de Raad van Commissarissen bij de Nederlandse Spoorwegen. Albayrak is met ‘versterkt recht van aanbeveling’ van de Centrale Ondernemingsraad door de RvC voorgedragen aan de aandeelhouder. De minister van Financiën heeft haar vervolgens per 1 juni 2019 benoemd.

Zie ook: Raad van Commissarissen Ajax laat topman gaan

De voormalig staatssecretaris is momenteel vice-president External Relations, Global Integrated Gas and New Energies bij Shell. In deze functie levert zij een bijdrage aan de activiteiten van Shell op het gebied van de energietransitie. Albayrak is sinds 2016 commissaris bij Unilever Nederland. Van 2007 tot 2010 was zij als staatssecretaris van Justitie verantwoordelijk voor het vreemdelingen- en asielbeleid, in de periode van 1998 tot 2007 en van 2010 tot 2012 was zij lid van de Tweede Kamer.

Albayrak: aanvulling op team NS

President-commissaris Gerard van de Aast over de komst van ALbayrak: ‘Zij beschikt over kennis van en ervaring met zowel de private als publieke sector. Zij heeft aantoonbaar affiniteit met duurzame mobiliteit en brede bestuurlijke ervaring. Daarmee is zij een goede aanvulling op het team.’

Vertrek Rosenmöller

Albayrak is de opvolger van Paul Rosenmöller. Laatstgenoemde verlaat na drie benoemingstermijnen de RvC van NS. Van de Aast: ‘NS is Paul Rosenmöller zeer veel dank verschuldigd. Hij werd met ingang van 1 juni 2007, eveneens met ‘versterkt recht van aanbeveling’, benoemd tot commissaris bij NS. Mede om die reden woog de heer Rosenmöller het belang van onze collega’s altijd nadrukkelijk mee. Zijn constructief-kritische blik en grote affiniteit met hoogwaardig openbaar vervoer waren de afgelopen 12 jaar van grote waarde voor NS.’