De afgelopen drie jaar is bij maar liefst tien Eredivisieclubs (een deel van) de Raad van Commissarissen opgestapt. De commissarissen vertrokken vanwege conflicten bij de club. ‘Directie, managers, sponsors, supporters hebben invloed binnen een voetbalclub. Dat maakt de druk groot en de rol van commissaris erg ingewikkeld.’

Ruim de helft van de voetbalclubs in de Eredivisie was in conflict met de eigen commissarissen, meldt NRC. Sinds 2017 namen maar liefst tien Eredivisieclubs afscheid van één of meerdere commissarissen. Een van de voorbeelden is Rob Slotboom, voormalig commissaris bij Feyenoord. De komst van de inmiddels vertrokken topman Jan de Jong was voor Slotboom reden om te vertrekken als toezichthouder. ‘Feyenoord begaat een historische blunder en daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn’, zei hij destijds.

Zie ook: ‘Waarom blijven commissarissen langer doorwerken?’

Tegenover NRC vindt Slotboom dat er te veel mensen uit het bedrijfsleven als commissaris instappen. ‘Je ziet bij heel veel clubs dat commissarissen verstand denken te hebben van voetbal. Het grote gevaar is dat een goede autoverkoper bij een voetbalclub over spelers gaat meepraten. Daar gaan veel clubs aan onderdoor.’

Haagse herrieschoppers

Bij ADO Den Haag woedt momenteel een machtsstrijd. De benoeming van een nieuwe algemeen directeur duurt inmiddels ruim twee maanden. Ad Melkert, sinds begin 2018 president-commissaris bij de club uit de Hofstad, leidt de procedure. Grootaandeelhouder United Vansen is echter niet tevreden met Melkerts kandidaat. Een nieuw conflict is geboren. Een anonieme ex-commissaris van een Eredivisieclub over het aantreden van Melkert bij ADO Den Haag. ‘Ik dacht: bezint eer ge begint. Het is niet zomaar een erebaantje, je moet het heel serieus nemen. Supporters voeren de druk enorm op.’

Bestuurlijke bonje in de provincie

De afgelopen tien jaar zaten maar liefst ruim vijftig bestuurders in het stichtingsbestuur, One Tier Board, Raad van Commissarissen of directie van sc Heerenveen. Voormalig Ajax-coach Hans Westerhof, de afgelopen jaren commissaris van de Friese club, wijst op de druk van binnen- en buitenaf. ‘Er hebben ontzettend veel mensen invloed binnen een voetbalclub. Directie, managers, sponsors, supporters. Dat maakt de druk groot en de rol van commissaris erg ingewikkeld.’