Een van de drie commissarissen van voetbal club Vitesse heeft een bedrag van honderdduizend euro gekregen van de club. Dit valt op te maken uit het jaarverslag. Hetzelfde jaarverslag waarin de Arnhemse voetbalclub bekend maakt een verlies van ruim zestien miljoen te lijden dit jaar.

Het is zeer ongebruikelijk in de Eredivisie dat commissarissen dergelijke beloningen krijgen. Bij topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV, bijvoorbeeld, werkten de commissarissen afgelopen seizoen gratis. AZ betaalde wel een vergoeding aan de RvC, maar dit was ‘slechts’ zeventienduizend euro.

Zie ook: Commissarissen focussen juist méér op lange termijn

Het is onduidelijk wie de vergoeding heeft gekregen. De Raad van Commissarissen van Vitesse bestaat uit slechts drie commissarissen. Twee daarvan, zo meldt het jaarverslag, hebben hun functie onbezoldigd bekleed. Een van de leden is Valeriy Oyf, tevens grootaandeelhouder van de club. Het is onwaarschijnlijk dat hij zichzelf een ton heeft uitbetaald voor zijn functie als commissaris. Henk Parren zit namens de supporters en het stichtingsbestuur in de RvC. Het lijkt ook bij Parren onwaarschijnlijk dat hij een beloning van €100.000,- ontvangt. Dan blijft de derde commissaris, tevens ook president-commissaris, over. Yevgeny Merkel. Een Russische Duitser met een eigen headhunters bureau. Vitesse kan niet bevestigen om wie het gaat of wat de aanleiding van de betaling is, mede omdat het om een individueel persoon gaat.

Kleingeld

De beloning is voor de club overigens kleingeld. Sinds de buitenlandse overname in 2010 heeft de club 108 miljoen euro verloren.  Als enige in de Eredivisie zijn de betaalde salarissen bij Vitesse hoger van de totale jaaromzet. De club loonkosten van de club liggen bij op hetzelfde niveau als die van voetbalclub AZ. De cijfers voor volgend jaar zien er iets gunstiger uit. Ondanks de verkopen van Vyacheslav Karavaev en Thulani Serero zijn zwarte cijfers in de kosten alleen mogelijk in een jaar waarin goede transfers én deelname aan Europees voetbal samenvallen. Oyf heeft wel garanties afgegeven tot medio 2022, het voortbestaan van de club is dus niet in gevaar.