Doeko Bosscher is teruggetreden als voorzitter van de Raad van Toezicht van Kamp Westerbork. Bosscher was één van de promotors van journalist Ad van Liempt, die onder vuur ligt wegens vermeend plagiaat.

De vertrekkende Doeko Bosscher legt niet alleen zijn functie in de Raad van Toezicht van Kamper Westerbork meer, maar hij vertrekt tevens bij diverse commissies die aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gelieerd zijn. Directeur Gerdien Verschoor van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bevestigt dat Bosscher op eigen initiatief is opgestapt. ‘Het is in goed overleg besloten, al een tijdje geleden ook.’

Zie ook: ABN AMRO wil voormalig Kamerlid als commissaris

Het vertrek van Bosscher zou samenhangen met de ‘affaire-Van Liempt’: de controverse rond het proefschrift van journalist Ad van Liempt over Westerbork-commandant Albert Gemmeker. Van Liempt wordt door onder meer journalist Frits Barend en schrijfster Chaja Polak beschuldigd van plagiaat. Hij zou in het boek Gemmeker het werk van anderen niet genoemd hebben als bron.

‘Eventueel probleem’

Bosscher vertrekt naar eigen zeggen vanwege een ‘eventueel probleem’. ‘Ik wil er helemaal zeker van zijn dat in een zaak die mij aangaat, geen andere instantie betrokken raakt. Dat mijn eventuele probleem ook alleen mijn eventuele probleem blijft.’ Verschoor wil tevens niet bevestigen of het vertrek van de voorzitter gerelateerd is aan de controverse rond Van Liempt. ‘Ik heb niets toe te voegen aan wat de heer Bosscher daar zelf over zegt.’

Onderzoek naar Van Liempt

Bij de Rijksuniversiteit Groningen is inmiddels een officiële klacht ingediend tegen Van Liempt. Op dit moment wordt die behandeld door de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) onder leiding van hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring. Bröring verwacht dat het onderzoek op z’n vroegst met kerst is afgerond.