Marloes Krijnen is aangewezen als nieuw lid van de Raad van Toezicht van Kunsthal Rotterdam. Per 1 december 2019 zal zij benoemd worden door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam. Ze zal Vincent Metzel, voormalig staffotograaf van NRC Handelsblad opvolgen.

Krijnen (1955) studeerde politicologie en was van 1989 tot 1998 managing director van World Press Photo. In 2001 richtte ze Foam, Fotografiemuseum Amsterdam op. Foam  heeft zich onder haar leiding ontwikkeld tot een succesvol cultureel instituut. Bijpassend zet ze wereldwijd gedistribueerd fotografietijdschrift Foam Magazine op. Daarnaast ontwikkelen zich ook veel activiteiten die zich buien het museum afspelen. Waaronder internationale fotografiebeurs Unseen. Ze nam dit jaar afscheid van Foam en ontving voor haar bijzondere verdiensten de Frans Bannick Cocq Penning van de gemeente Amsterdam. Ook werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Zie ook: Tijd voor Toezicht – Digicommissaris Aloys Kregting

Krijnen verheugt zich er op om per 1 december een bijdrage te leveren aan Kunsthal: ‘De Kunsthal kiest bewust voor geen eigen collectie en gebruikt deze vrijheid om altijd contrastrijk, verrassend en op hoog niveau te programmeren. De Kunsthal positioneert zich al jaren als een van de meest publieksvriendelijke musea in Nederland en weet een breed en divers publiek aan zich te binden. De Kunsthal zet in op het leggen van verbindingen en het bieden van nieuwe perspectieven. Dit spreekt mij bijzonder aan.’

Cultureel ondernemerschap en artistieke relevantie

Ook Arjan Schakenbos, voorzitter van de Raad van Toezicht, is enthousiast: ‘Ik kijk uit naar de samenwerking met Marloes Krijnen, om samen met de directie en het team de ambities van de Kunsthal waar te maken. Haar sterke gevoel voor cultureel ondernemerschap en voor wat artistiek relevant is, maakt Marloes Krijnen een waardige opvolger van Vincent Mentzel, die na acht jaar zal aftreden als lid van de raad van toezicht. Wij zijn Vincent Mentzel zeer erkentelijk voor zijn enorme bijdrage aan het succes van de Kunsthal.’ De RvT van Kunsthal Rotterdam bestaat verder uit Bianca Tetteroo (lid Raad  van Bestuur Achmea), Steven Lubbers (CEO Hollandia Corporate), Baharak Sabourian (directievoorzitter lokale banken, Rabobank Groep) en Dirk Jan Dokman (oprichter en commercieel directeur CX Company).