Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een bindend vrouwenquotum. De partijen SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en DENK zijn voorstander van een quotum voor beursgenoteerde bedrijven.

De Tweede Kamer wil een vrouwenquotum in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Een meerderheid van SP, CDA, D66, GroenLinks, PvdA en DENK stemt in met het voorstel van een bindend quotum. Met de komst van een quotum moeten beursgenoteerde bedrijven ervoor zorgen dat hun Raden van Commissarissen in de toekomst voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaan.

Zie ook: De kunst van het niet weten als commissaris

Van Engelshoven zocht de afgelopen maanden naar politiek draagvlak. De oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Denk spraken zich al langere tijd uit voor een vrouwenquotum. Enkele maanden geleden schaarde ook D66 zich achter de voorstanders. Dankzij de steun van CDA en SP was er een meerderheid voor het voorstel in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD en ChristenUnie zijn tegen een door de overheid opgelegd quotum. ‘Wij vinden het niet oké dat je wordt aangenomen op je afkomst, je geslacht of je geaardheid. Voor de VVD is een quotum onbespreekbaar’, aldus VVD-Kamerlid Zohair El Yassini.

‘Vrouwen hebben een vrouwenquotum niet nodig’

Talitha Muusse, lid van de Raad van Toezicht van MVO Nederland, betwijfelt bij PAUW of een quotum het gewenste resultaat oplevert. ‘Wij zijn hartstikke voor diversiteit, maar het is de vraag of een quotum het juiste middel is. Je past een principe van discriminatie toe. Als er vijf mensen in een Raad van Commissarissen zitten, vier mannen en één vrouw, worden we straks door die 30 procent verplicht om bij een nieuwe vacature een vrouw aan te nemen. Dat is niet meer kijken naar een individu. Als vrouw vind ik dat wij dat niet nodig hebben.’