De toezichthouder van de toekomst: over welke competenties moet hij/zij beschikken? Steph Feijen (Vebego) ziet een belangrijke rol weggelegd voor een ‘mensenmens’ als toezichthouder. ‘Toezicht en Inzicht zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden.’

Steph Feijen, vertrekkend bestuurslid van familiebedrijf Vebego en commissaris bij het Finse textielverhuurbedrijf Lindström, gaat in gesprek met searchbureau Delfin dieper in op de ‘nieuwe toezichthouder’. ‘Om mij heen zie ik vaak dat Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen goed ‘bemenst’ zijn met verschillende disciplines. Diverse vakgebieden zoals financiën of een juridische portefeuille zijn volop aanwezig. Het is belangrijk om verschillende expertises in je Raad vertegenwoordigd te hebben. Nog belangrijker vind ik dat ze ook op persoonlijk niveau complementair moeten zijn.’

Zie ook: President-commissaris Nokia stapt op

De toekomstige generatie toezichthouders moet in de ogen van het Vebego-bestuurslid meer soft skills beheersen. ‘De ‘nieuwe toezichthouder’ mag wat mij betreft meer verbindend zijn. Denken vanuit een gedeelde visie, waar liggen grenzen, kun je doorpakken, ga je kijken op de werkvloer. Allemaal elementen om je vakkennis ten dienste van de organisatie nog meer uit te nutten. Toezicht en Inzicht zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Dat zijn elementen waar Toezichthoudend Nederland wat mij betreft meer energie in mag steken.’

‘Wees bewust van je verantwoordelijkheid als toezichthouder’

Feijens advies aan een toekomstige toezichthouder is onafhankelijkheid. ‘Het allerbelangrijkst is dat je onafhankelijk bent. Verdiep je van tevoren zoveel mogelijk in de organisatie waar je toezicht op zult houden. Ik werd zelf ‘knettergek’ van alle afkortingen die in het onderwijs gebruikt worden. Laat je hierdoor niet afleiden, stel vragen! Stel net zolang vragen tot je het écht weet of begrijpt. Het vergt ook tijd om ‘de taal van de sector’ te spreken en te doorgronden als je uit een andere sector komt. Gebruik die tijd en ga niet overhaast te werk. Wees bewust van de verantwoordelijkheid die je hebt om goed toezicht uit te voeren in het belang van de organisatie en de doelgroep.’