Voormalig Proximus-topvrouw Dominique Leroy is voorlopig verzekerd van een plek in de Raad van Ahold Delhaize. Leroy kwam onder vuur te liggen vanwege een omstreden aandelentransactie. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de Belgische beurswaakhond FSMA naar Leroy loopt nog.

Ahold Delhaize ziet geen reden om afscheid te nemen van commissaris Dominique Leroy, zo geeft woordvoerder Maarten van Tartwijk aan. Leroy blijft commissaris van de retailer. ‘Daar is niets aan veranderd. Over het onderzoek dat loopt en de mogelijke uitkomst willen wij niet speculeren.’

Zie ook: Tijd voor Toezicht – Digicommissaris Aloys Kregting

Leroy is sinds 2016 commissaris bij Ahold Delhaize en lid van de Governance and Nomination Committee en de Sustainability and Innovation Committee. Naast de Belgische zijn ook onder meer Jan Hommen, René Hooft Graafland en Ben Noteboom lid van Raad van Commissarissen.

Onderzoek naar Dominique Leroy

De Belgische was topvrouw bij telecomgigant Proximus en zou aan de slag gaan als hoogste baas bij KPN. Leroy was in beeld om de Italiaan Maximo Ibarra te vervangen als CEO en was zelfs al benoemd. De Belgische beurswaakhond wilde echter weten waarom Leroy, een maand voordat ze haar vertrek bekendmaakte, ruim 285.000 euro Proximus-aandelen verkocht. Ondertussen onderhandelde ze in vertrouwelijke gesprekken met KPN onderhandelde over de functie van topvrouw. Het was de eerste aandelenverkoop die ze in drie jaar tijd deed. Volgens Leroy was er niets mis met haar manier van handelen, omdat ze dit slechts op enkele momenten in het jaar zou mogen doen.

President-commissaris Duco Sickinghe verklaarde dat KPN de aandelentransactie aanvankelijk beoordeelde als een privézaak, ‘tot het moment dat de Belgische autoriteiten er iets van gingen vinden’. De KPN-commissarissen lieten de komst van Leroy uiteindelijk niet doorgaan. ‘Dat was geen gemakkelijk besluit en we betreuren dat het zo gelopen is. Vooral ook voor Dominique Leroy zelf.’