Michiel Witteveen is de man die eerder dit jaar het noodlijdende winkelconcern overnam van Ab en Els Blokker. De voormalige president-commissaris zag weinig brood in de geïnteresseerde partijen. Witteveen nam Blokker zelf over. ‘Ik wíst gewoon dat ik het kon.’

De 65-jarige Michiel Witteveen kreeg als president-commissaris de opdracht Blokker zo goed mogelijk te verkopen. Twaalf partijen toonden aanvankelijk belangstelling, maar het gros deinsde terug vanwege de risicovolle overname. Slechts een Duitse en een Britse investeerder bleven over. Witteveen raadde de biedingen af. ‘Ik vond het niks en zei dat tegen de aandeelhouders. Daarop kwam de vraag van de Raad van Commissarissen: ’Wil jij het niet zelf overnemen?’.’

Zie ook: Jolanda Poots-Bijl: ‘Beste talenten aan de top, man of vrouw’

‘Het klinkt hautain om te zeggen, maar ik wíst gewoon dat ik het kon’, zegt Witteveen tegenover NRC. ‘Natuurlijk ben ik afhankelijk van de klant, maar ik hoef mij niet te verantwoorden aan een achterban van pensioenfondsen. De enige aan wie ik verantwoording moet afleggen ben ikzelf. En mijn commissarissen.’

‘Wir haben es geschafft’

De topman gelooft heilig in het Blokker-succes. ‘Ik zit er niet in om geld te verdienen. Ik héb geld. Ik vind het gewoon zonde als je een bedrijf met zoveel erfgoed in de prullenbak gooit. Het is helemaal geen filantropie. Maar het is niet zo dat ik voor eigen gewin lekker bezig ben. Kijk, er moet een dag komen dat ik met het hele team in de krant sta en kan zeggen: wir haben es geschafft. Dat moment, dáár doe ik het voor.’

De ondernemer Michiel Witteveen

Witteveen begon zijn carrière in vastgoedfuncties bij C&A en Blokker. ‘In de jaren tachtig zei Jaap Blokker: “Je moet bij mij komen werken.” Ik deed alles waar de heren Blokker een hekel aan hadden: vastgoed, expansie, buitenland. Ik werkte veel met Jaap Blokker samen, elke week ging ergens een winkel open. ‘Ik deed alles waar de heren Blokker een hekel aan hadden: vastgoed, expansie, buitenland. Ik werkte veel met Jaap Blokker samen, elke week ging ergens een winkel open.’

Eind jaren tachtig begon hij samen met zijn vriend Michiel Herter een investeringsbedrijf. Het duo bouwde in de jaren negentig een portfolio op met modezaken als McGregor, Janse, Stad Parijs en Sissy-Boy. Halverwege 2017 keerde Witteveen terug bij de Blokker Holding, eerst als president-commissaris. Zijn rol als voorzitter van de Raad van Commissarissen droeg hij over aan advocaat Barbara van Hussen. Zij onderhield het contact met eigenaren Ab en Els Blokker en hielp hen bij de keuze van een nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar werd Witteveen zelf.