Integrated Reporting wordt steeds populairder. Nicolette Loonen, zelfstandig adviseur en onder andere toezichthouder bij pensioenfonds ABP en stichting Rutgers, erkent dat Integrated Reporting sterk in opkomst is.

Nicolette Loonen, spreker tijdens de Dag van het Commissariaat 2020, begrijpt de toename van Integrated Reporting. ‘Het merendeel van de beursgenoteerde bedrijven doet actief aan IR. Het sluit namelijk aan op de wens vanuit de samenleving: je ziet een sterkere roep om duurzaam beleid. Deze roep zet de bedrijven ertoe dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. De maatschappij en institutionele beleggers willen weten waar de bedrijven staan qua bijvoorbeeld CO2-uitstoot.’

Zie ook: Dag van het Commissariaat 2020: eerste namen bekend

Loonen noemt bijvoorbeeld DSM en Unilever als voorbeelden van succesvol geïntegreerd rapporteren. ‘Beursgenoteerde bedrijven die hun mission statement koppelen aan een breder perspectief dan alleen beursprestaties. Heel inspirerend. Zij spreken hun doelstellingen uit en zijn heel transparant over wat nog niet gelukt is. Vaak zien we in jaarverslagen een opsomming van alle fantastische dingen die in dat jaar gebeurd zijn, terwijl we allemaal weten dat ondernemen met vallen en opstaan gepaard gaat. DSM bijvoorbeeld geeft daar inzicht in. Het voegt ook geloofwaardigheid aan de rest van je verhaal.’

Dag van het Commissariaat 2020

Nicolette Loonen is één van de bekendgemaakte sprekers op de Dag van het Commissariaat. Naast Loonen komen ook onder meer Jaap Winter (Randstad) en Annemieke Roobeek (ABN AMRO). De Dag van het Commissariaat vindt plaats op 2 april in Apenheul in Apeldoorn.