Een klokkenluider heeft aangifte gedaan tegen commissaris en voormalig bestuurslid Sietze Hepkema van SBM Offshore. Jonathan Taylor, voormalig medewerker van de oliedienstverlener, beschuldigt Hepkema van meineed.

De beschuldiging van Jonathan Taylor draait om een getuigenverhoor over een grote corruptiezaak die bij SBM Offshore speelde. SBM Offshore en het Openbaar Ministerie maakten een schikking van 240 miljoen dollar bekend wegens smeergeldaffaires in Brazilië, Equatoriaal Guinea en Angola. Voormalig bestuurder Sietze Hepkema sprak niet de waarheid in het persbericht hierover volgens Taylor.

Zie ook: Governance TV | John Jaakke en Inge Brakman

Hepkema en het OM zouden ongeveer tien dagen contact hebben gehad over het persbericht. Uit documenten, opgevraagd door Quote, bleek dit zes maanden te zijn en niet de tien dagen die Hepkema beweerde. Erik Lagendijk, bestuurslid bij SBM Offshore, wuift de aantijgingen weg: ‘Het is beoordeeld door onze advocaten en de conclusie is dat er geen meineed is.’ Taylor denkt dat huidige bestuurders van SBM Offshore al eerder weet hadden van de smeergeldaffaire dan naar buiten werd gebracht.

Megaschikking $240 miljoen

SBM Offshore trof een schikking van liefst 240 miljoen dollar met het Openbaar Ministerie en kocht alle vervolging af. Uit onderzoek van het OM bleek dat tussenpersonen namens SBM Offshore ongeoorloofde schenkingen hebben gedaan aan ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Daarvoor betaalt het bedrijf een boete van 40 miljoen dollar. Ook moet het 200 miljoen dollar aan wederrechtelijk verkregen voordelen afstaan.