Ervaren toezichthouder Lizzy Doorewaard bespreekt wekelijks dilemma’s voor commissarissen/toezichthouders in Commissaris Class.

Lizzy Doorewaard bespreekt in deze editie haar ervaring met een slechte strategie. Doorewaard kreeg een strategie voorgelegd voor een nieuw product in een nieuwe markt. Lizzy werd als commissaris niet betrokken bij de strategievorming. Hoe ging zij hiermee om?

4 rollen van een commissaris

Als commissaris heb je vier rollen:

  • Je houdt toezicht op het beleid van het bestuur.
  • Je bent werkgever.
  • Je bent klankbord.
  • Je houdt in de gaten of het bestuur alle stakeholders goed betrekt en in de gaten houdt.

Strategievorming hangt samen met alle vier rollen.

Hoe word ik als commissaris betrokken bij strategievorming?

Lizzy Doorewaard geeft een voorbeeld van haar verleden bij een woningbouwcorporatie. De bestuurder in kwestie maakte zijn strategie inzichtelijk door verschillende scenario’s te schetsen. ‘De woningbouwcorporatie had een middag belegd met de Raad van Commissarissen. Dus de bestuurder had een middag belegd met zijn Raad van Commissarissen en op die middag had hij zijn financiële afdeling meegenomen. Die waren ingelogd op databestanden en hij liet ons voelen wat er gebeurde als je aan verschillende knoppen draaide. Je kon bijvoorbeeld bij de wooncorporatie de huren verhogen of verlagen. Het gaf ons een enorm gevoel van de complexiteit en de scenario’s waarin we zaten. Toen de bestuurder een half jaar later met zijn goed doordachte strategie kwam, wist elk lid van de Raad van Commissarissen hoe lastig het was om met die verschillende knoppen een keuze te maken. Toen kon je daar echt meteen een klap op geven van: ‘Ja, dit is een goede goed doordachte strategie.”

Advies van Lizzy Doorewaard

Lizzy Doorewaard is professioneel toezichthouder/commissaris bij verschillende profit- en non-profitorganisaties waaronder Staatsbosbeheer (voorzitter financiële auditcommissie) en de Nederlandse publieke omroep NPO. Daarnaast adviseert Doorewaard (beginnende) commissarissen en toezichthouders. Zoek je ook hulp als commissaris/toezichthouder? Neem contact op met Lizzy Doorewaard.