De roep om diversiteit in Raden van Commissarissen en Toezicht wordt luider. Steeds meer bedrijven zetten hun zinnen op bijvoorbeeld jongere commissarissen of toezichthouders. De jongeren blijken echter huiverig om de stap te maken. ‘Ga gewoon solliciteren.’

Talitha Muusse (28) is één van de jongste toezichthouders van Nederland. Muusse is momenteel lid van de Raad van Toezicht van MVO Nederland en merkt dat haar jeugdige perspectief waardevol kan zijn, zegt ze tegen RTLZ. ‘Jouw jonge blik moet een kracht zijn. Bij zo’n functie draait het tenslotte om meedenken met het bestuur van een organisatie. Je moet dus ook wat te vertellen hebben en kritisch durven zijn.’

Zie ook: Governance TV | Tjalling Tiemstra en Talitha Muusse

‘Jongeren denken daarom juist vaak dat ze geen kans maken op zo’n positie’, vervolgt Muusse. ‘Hun concurrentie heeft vaak al grijze haren en een stuk meer ervaring. Maar je maakt wel kans. Ga gewoon solliciteren.’ Die vacatures vind je bijvoorbeeld via Commissarissen.nl.

Maatschappelijke impact

Eén van de perspectieven van een jongere commissaris of toezichthouder is maatschappelijke impact van bedrijven, volgens Muusse. ‘Ze realiseren zich dat er voor onze kinderen ook nog een planeet moet zijn. Jongeren zijn daarom veel meer bezig met de maatschappelijke impact van bedrijven. Ze willen hun idealen graag terug zien op de plek waar ze werken.’

Dat resulteert in een andere definitie van leiderschap. ‘Het is meer informeel, geen politiek gekonkel. Collega’s zijn vaak ook vrienden, dus als het niet goed gaat in je relatie dan weet je dat van elkaar. Jonge leiders gaan voor een groter doel en denken veel meer vanuit de klant. Het zijn allemaal redenen waarom jongeren een waardevolle bijdrage kunnen leveren als lid van een RvC of RvT.’

Ruimte voor jongeren in Raad van Commissarissen

‘Diversiteit leidt tot betere besluiten en beter toezicht, en jongere leden zien toe op een beter contact met jonge doelgroepen’, zei ze in een artikel in Trouw. ‘Ik heb gesolliciteerd zonder dat ik precies wist wat een Raad van Toezicht inhield, maar ik heb ervaren dat je met zo’n zetel op een bijzondere manier betrokken bent bij het bestuur en dat je, weliswaar op afstand, óók verantwoordelijkheid draagt.’

De jonge toezichthouder denkt dat de acceptatie van jongeren in de boardroom verbetering nodig heeft. ‘De bereidheid om met jongeren in gesprek te komen, kan wat mij betreft nog wel verbeteren. Als wij advies vragen of willen meekijken met een Raad van Commissarissen, krijgen we regelmatig te horen dat het niet goed uitkomt. Dan zijn er net nieuwe leden toegetreden of is er net een andere strategische koers ingezet. Zo zijn er altijd wel redenen waarom er geen ruimte is om jongeren toe te laten. Wij willen het proces niet steeds verstoren, maar het zou geen kwaad kunnen de deuren iets meer open te zetten.’