De aandacht voor de vrouwelijke commissaris lijkt zijn vruchten af te werpen: voor het eerst in de geschiedenis werden dit seizoen meer nieuwe vrouwelijke dan mannelijke commissarissen benoemd.

Het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven nam dit jaar flink toe. Dat blijkt uit het evaluatierapport van beleggersvereniging Eumedion. Inmiddels voldoen alle AEX-ondernemingen aan het naderende wettelijke vrouwenquotum van ten minste een-derde vrouwelijke commissarissen, op ABN AMRO Bank (29%) na. Betaalbedrijf Adyen voldoet met 25% niet aan het percentage, maar heeft toegezegd later dit jaar een vrouwelijke commissaris te benoemen.

Zie ook: Commissaris Class | Vrouwenquotum

Opmars vrouwelijke commissaris bij beursgenoteerde bedrijven

Het aantal vrouwelijke bestuurders en commissarissen steeg sterk. Inmiddels kennen AEX-ondernemingen gemiddeld 19% vrouwelijke bestuurders. Vorig jaar was dan nog maar 10%. Voor het eerst in de geschiedenis werden dit seizoen meer nieuwe vrouwelijke dan mannelijke commissarissen benoemd (35 van de 67 nieuw voorgedragen commissarissen).

Het aantal benoemde vrouwen kan overigens nog omhoog: zeven kleine beursgenoteerde bedrijven hielden in 2020 nog geen algemene ledenvergadering.

Vrouwenquotum

Momenteel wordt er gewerkt aan een wettelijk vrouwenquotum dat in 2021 in moet gaan. Als een Raad van Commissarissen minder dan 30 procent vrouwen telt en er komt een positie vrij, dan mag die niet door een man worden ingevuld.

‘De juiste kwaliteiten in de boardroom’

Petri Hofsté, de meest invloedrijke commissaris van Nederland, gaf eerder aan dat de competenties van een commissaris het zwaarst moeten wegen. ‘Ik ben van mening dat je als vrouw allereerst de juiste kwaliteiten moet hebben om in de boardroom plaats te kunnen nemen. In dat opzicht vind ik een vrouwenquotum dus niet nodig. Maar als een man in de spiegel kijkt (spiegeltest), dan wil hij een gelijk iemand hebben, in een boardroom dus ook een man. Zo wordt het wel heel lastig om als vrouw in de board terecht te komen.’