Bent u commissaris of toezichthouder, of heeft u als bestuurder, secretaris of internal auditor te maken met toezicht? Dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan de 12de editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek, Nederlands toonaangevende onderzoek naar toezicht in de private en semi-publieke sector.

Met het onderzoek en de vele respondenten die daaraan mee doen dragen we gezamenlijk al elf jaar bij aan de verdere professionalisering van het commissariaat/toezichthouderschap.

Het onderzoek biedt een brede kijk op de opvattingen van commissarissen, leden rvb’s/ directies, secretarissen van rvc’s / rvt’s en internal auditors. En niet alleen van een bepaalde sector zoals alleen onderzoek naar onderwijs of alleen onderzoek naar familiebedrijven. We richten ons mede op een vergelijking tussen de verschillende sectoren omdat wij denken dat je best wat van elkaar kunt leren.

Deelnemers aan het onderzoek:
 worden gestimuleerd na te denken over hun eigen rolinvulling als bestuurder, commissaris, secretaris of internal auditor, al dan niet via een persoonlijk interview;
 krijgen vragen voorgeschoteld die ook goed te gebruiken zijn als discussiepunt binnen de eigen rvc/rvt;
 krijgen het onderzoeksrapport toegestuurd;
 worden door Grant Thornton, de hoofdsponsor van het onderzoek uitgenodigd besloten bijeenkomsten bij te wonen voor de bespreking van de resultaten; en
 maken kans op een gratis persoonlijke feedback, ter beschikking gesteld door Board in Balance. Uw antwoorden worden dan vergeleken met de betrokken benchmark en met u besproken.

Het onderzoeksteam, bestaat uit Aalt Klaassen, Dirk-Jaap Klaassen en Oscar Toebosch (researcher/consultant van Board in Balance) en prof. Herbert Rijken (hoogleraar aan de Vrije Universiteit) ziet ernaar uit de resultaten (weer) met u te delen via de onderzoeksrapporten en op besloten bijeenkomsten, met boeiende discussie met u en met gastsprekers.

Opzet onderzoek zomer 2020
Naast een aantal onderwerpen die elk of elke twee jaar aan bod komen zoals toekomstperspectief, informatie¬voorziening, samenwerking tussen rvc en rvb en samenwerking binnen de rvc zijn er ook dit jaar weer onderwerpen waar we speciale aandacht aan besteden. Een enkele vraag is eerder aan de orde gesteld maar een flink aantal is nieuw. Het gaat hierbij om: het vooroverleg van de rvc, effecten van corona/covid-19 op de agenda van de rvc, KPI’s in relatie tot aansturing organisatie, verantwoording en beoordeling directie.

Uiteraard wordt het onderzoek uitgevoerd op basis van anonimiteit. Resultaten zijn niet te herleiden naar de afzonderlijke respondenten.

Uw keuze: persoonlijk interview of online vragenlijst
Als u wilt deelnemen met een persoonlijk interview, stuur dan uw contactgegevens naar Dirk Jaap Klaassen (dirk-jaap.klaassen@boardinbalance.com). Wij nemen dan contact met u op voor een afspraak voor een persoonlijk interview.

Als u wilt deelnemen via de online vragenlijst, vul dan uw e-mailadres in op de volgende pagina:

Commissarissen Benchmarkonderzoek 2020

Binnen 24 uur ontvangt u van ons een link waarmee u het onderzoek kunt starten.

Tot en met 27 september kunt u deelnemen.

Met deelname is rond de 3 kwartier gemoeid. Dat is fors minder dan voorgaande jaren en dat komt omdat wij dit jaar gaan experimenteren met een korte zomerenquête en een korte winterenquête.

De resultaten van afgelopen jaar kunt u vinden op www.gt.nl/commissarissenonderzoek of www.boardinbalance.com