Voormalig minister Joop Wijn moet de opvolger van Kick van der Pol worden. Wijn heeft inmiddels de goedkeuring van De Nederlandsche Bank als nieuwe president-commissaris van verzekeraar a.s.r.

ASR Nederland N.V. (a.s.r.) draagt tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 28 oktober Joop Wijn voor als lid van de Raad van Commissarissen van a.s.r. De Nederlandsche Bank heeft goedkeuring verleend voor deze benoeming. Joop Wijn is daarnaast de beoogd opvolger van Kick van der Pol, de huidige RvC-voorzitter van a.s.r., die in mei 2021 zijn laatste termijn afrondt.

Zie ook: Hala Zeine en Bram Schot nieuwe commissarissen TomTom

Vertrekkend voorzitter Kick van der Pol over zijn opvolger: ‘Met zijn brede kennis en ruime en gevarieerde ervaring in de financiële sector, past hij uitstekend bij a.s.r. Daarnaast heb ik Joop Wijn leren kennen als toegankelijk, transparant en iemand die het gewend is de belangen van de verschillende stakeholders zorgvuldig te wegen. Ik ben ervan overtuigd dat hij een aanwinst voor de RvC en a.s.r. is en dat hij zijn toekomstige voorzittersrol met verve zal vervullen.’

Joop Wijn: ervaren politicus

Joop Wijn heeft ruime ervaring in de Nederlandse politiek. Wijn was lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van Economische Zaken, staatssecretaris van Financiën en minister van Economische Zaken. Van 2007 tot 2009 was hij directeur Rabobank Nederland. Van 2010 tot 2017 was hij lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO. De afgelopen drie jaar (tot juni 2020) was Wijn lid van de Raad van Bestuur van Adyen, waar hij de functie van Chief Strategy and Risk Officer vervulde.

Eerder was hij o.a. voorzitter van het Oranjefonds, lid van de Raad van Commissarissen van de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht en lid van de Raad van Commissarissen van Stadsherstel Amsterdam. Joop Wijn is vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van Royal Schiphol Group.

Na zijn komst zal de Raad van Commissarissen van a.s.r. bestaan uit Joop Wijn, vicevoorzitter Herman Hintzen, Sonja Barendregt, Gisella van Vollenhoven en Gerard van Olphen.

a.s.r. koploper in Female Board Index met meeste vrouwen in RvC en RvB

In de jaarlijkse Female Board Index van Mijntje Lückerath voert a.s.r. dit jaar de lijst aan. De board onderzoekt het aantal vrouwen in RvC’s en RvB’s van beursgenoteerde bedrijven. Bij a.s.r is 67% van de RvB vrouw en 40% van de RvC. Daarmee heeft a.s.r dit jaar het stokje overgenomen van DSM.

Met twee vrouwen in zowel de RvB (Ingrid de Swart en Annemiek van Melick) en RvC (Sonja Barendregt en Gisella van Vollenhoven) voert a.s.r. ditmaal de lijst aan met een percentage van 67% in de RvB en 40% in RvC.