Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra opperde een hoger salaris voor commissarissen van staatsdeelnemingen. Het voorstel kwam Hoekstra op een stortvloed aan kritiek te staan. Econome Sophie van Gool denkt niet dat een loonsverhoging de oplossing is. ‘Voor mensen op dit niveau is invloed en aanzien een belangrijker drijfveer dan zoveel mogelijk geld verdienen.’

Sophie van Gool, econoom en oprichter van Salaristijger, gelooft niet dat commissarissen van staatsdeelnemingen gedreven worden door hun salaris. ‘Commissariaten bij Tennet, NS en Schiphol zijn gewilde functies met invloed en aanzien. Voor mensen op dit niveau is dat een belangrijker drijfveer dan zoveel mogelijk geld verdienen. Hoekstra kan het weten: als partner bij McKinsey verdiende hij zeker boven de Balkenende-norm, maar toch koos hij liever voor de status van het ministerschap.’

Zie ook: Beloningen en perverse prikkels: 10 tips om ongewenst gedrag te voorkomen

‘Salaris commissaris is niet de motivatie’

Paul Geraeds, voorzitter van NCD, sluit zich aan bij Van Gool: ‘Vaak worden de enorme bedragen genoemd, maar dat zijn de uitschieters. Neem bijvoorbeeld een commissaris van een woningbouwvereniging of een scholengemeenschap. Dat is een stevige verantwoordelijkheid, voor veel huurders of leerlingen en grote bedragen, maar de commissaris ontvangt een vergoeding van ongeveer 5000 euro per jaar. De toezichthouder wordt met name gemotiveerd door de onderneming, de missie. Het salaris is secundair.’

Verjonging Raad van Commissarissen

Van Gool heeft een ander voorstel: geen loonsverhoging, maar een wisseling van de wacht. ‘Hoe erg zou het zijn als een aantal commissarissen op zou stappen omdat de vergoeding te magertjes is? Misschien is dat een prima manier om de RvC te verjongen. Ik ken nog wel een paar gekwalificeerde millennials die best zo’n €25.000 per jaar willen bijverdienen met een bijbaan die gemiddeld 6,7 uur per week kost.’

Voorstel Hoekstra

De kloof tussen de beloning van commissarissen van staatsdeelnemingen en die van commissarissen van commerciële bedrijven wordt steeds groter. Daarom moet de vergoeding voor bestuurders van staatsdeelnemingen omhoog, schreef minister Wopke Hoekstra van Financiën. Daarin zei hij toen zich te kunnen vinden in de conclusie van een onderzoek dat gekeken moet worden hoe commissarissen salarissen kunnen krijgen, die ‘een betere reflectie zijn van de bestede tijd en verantwoordelijkheden’. Tegelijkertijd noemt hij een verhoging van de beloningen voor commissarissen ‘op korte termijn niet gepast, vanwege de ontwikkelingen rondom covid-19’.