Voormalig DSM-topman Feike Sijbesma volgt Jeroen van der Veer op als president-commissaris van Philips. Van der Veer was de afgelopen tien jaar voorzitter van de Raad van Commissarissen.

De Raad van Commissarissen van Philips heeft Feike Sijbesma gekozen als nieuwe president-commissaris. Hiermee komt een einde aan het voorzitterschap van Jeroen van der Veer. De vertrekkende Van der Veer was de afgelopen tien jaar president-commissaris en eerder al commissaris van het gezondheidstechnologiebedrijf. Van der Veer: ‘Ik vind het een voorrecht om drie termijnen te hebben vervuld in de Raad van Commissarissen van Philips, waarvan tien jaar als voorzitter. Ik draag de teugels over aan mijn opvolger Feike Sijbesma om de toezichthoudende rol van de Raad te leiden, aangezien Philips zijn doel bereikt om de gezondheid en het welzijn van mensen te verbeteren door middel van zinvolle innovatie.’

Zie ook: AFM: Commissaris, wees scherper naar accountant

De 73-jarige Van der Veer vertrekt vanwege zijn leeftijd. Nederland kent een leeftijdsgrens van 72 jaar voor commissarissen.

Feike Sijbesma

Van der Veers opvolger, Feike Sijbesma, trad vorig jaar toe tot de Raad van Commissarissen van Philips en was al vicevoorzitter. Sijbesma was tot vorig jaar CEO van chemieconcern DSM. Daarna zette hij zich in als speciale coronagezant van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sijbesma zal bij Philips geflankeerd worden door de nieuwe vicevoorzitter Paul Stoffels. De Belg is sinds 2018 lid van de Raad van Commissarissen.

Nieuwe commissarissen Philips

Daarnaast kondigde Philips de voordracht van Chua Sock Koong als nieuw lid van de Raad van Commissarissen aan. De benoeming van de voormalige CEO van Singapore Telecommunications Limited (Singtel) wordt aanbevolen vanwege haar ‘diepgaande kennis van informatietechnologie en digitalisering’. Indra Nooyi zal ook worden voorgedragen als commissaris. De Amerikaanse is de voormalige voorzitter en CEO van PepsiCo.