Kun je een bonus tijdens de coronacrisis verantwoorden? Sommige bedrijven worstelen tijdens de crisis, maar andere bedrijven hebben juist de wind mee. NCD-voorzitter Paul Geraeds roept commissarissen op om de rug recht te houden. ‘Een sterke commissaris laat hier haar moreel kompas spreken. Ga de dialoog aan, bekijk samen met de bestuurders de andere kant van de afspraak. Was dat niet juist de rol waar je als commissaris voor aangenomen was?’

Paul Geraeds, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren – NCD, vraagt zich openlijk af of een bonus in coronatijd gepast is. ‘Wat doe je nu met de bonus in coronatijd? Een bonus is een beloning voor een exceptioneel goede prestatie, maar is er sprake van een topprestatie als de concurrentie gekneveld is? Profiteren van de marksituatie terwijl driekwart van de concurrenten uitgeschakeld wordt door de coronamaatregelen, is in mijn ogen geen beloning waard. Bijvoorbeeld een grootgrutter die handdoeken in de bonus doet, terwijl winkels zoals HEMA, Zeeman of de lokale textielwinkel noodgedwongen de deur op slot houden. Dan ga je een grens voorbij. Dat doe je niet.’

Zie ook: Beloningen en perverse prikkels: 10 tips om ongewenst gedrag te voorkomen

Geraeds noemt dat ‘disproportioneel profiteren’. ‘Als commissaris moet je een moreel appel durven doen op de bestuurder: wat is daadwerkelijk jouw bijdrage geweest aan het financiĆ«le succes tijdens deze coronacrisis? Heb je een sterk staaltje stuurmanskunst getoond of had je dankzij de crisis de wind in de zeilen terwijl de concurrentie met gestrande schepen op de wal zat?’

De NCD-voorzitter roept commissarissen op om het gesprek aan te gaan. ‘Dat is wellicht niet de makkelijkste, maar wel de enige juiste route. Je hebt immers als werkgever, weliswaar pre-corona, een bonusregeling met prachtige staffels afgesproken. Alles staat zwart op wit, het is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, maar deugt het ook nu nog? Kun je het verantwoorden om een bonus te claimen terwijl je hebt geprofiteerd van andermans onvermogen? Tijdens de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog? Is dat fair?’

Bonus in coronacrisis: kwestie van moreel kompas

Geraeds doet een beroep op het goed fatsoen van de commissaris. ‘Een sterke commissaris laat hier haar moreel kompas spreken. Ga de dialoog aan, bekijk samen met de bestuurders de andere kant van de afspraak en houd je ethische rug recht. Was dat niet juist de rol waar je als commissaris voor aangenomen was?’