Voormalig ABN AMRO-topman Gerrit Zalm legt zijn functie als commissaris van Danske Bank neer. Topman Chris Vogelzang vertrekt eveneens.Zalm en Vogelzang zijn door het Openbaar Ministerie aangemerkt als verdachten in een witwaszaak.

Gerrit Zalm en Chris Vogelzang zijn verdachten in een strafrechtelijk onderzoek. ABN AMRO had volgens het OM tussen 2014 en eind 2020 zijn witwasbeleid niet op orde. Het tweetal was in die periode werkzaam voor de bank. Door ‘ernstige tekortkomingen’ in het controleren van geldstromen is een ‘zeer aanzienlijk’ aantal signalen van mogelijk witwassen gemist, stelt het OM.

Lees ook: Bonus in coronacrisis: ‘Commissaris, laat je moreel kompas spreken’

Vertrek Vogelzang en commissaris Zalm

Vogelzang en Zalm besloten vervolgens hun functies van respectievelijk CEO en commissaris bij Danske Bank neer te leggen. Het tweetal was sinds 2019 bij de Deense bank. Vogelzang over zijn rol bij ABN AMRO: ‘Ik heb de bank meer dan vier jaar geleden verlaten en ben ervan overtuigd dat ik mijn bestuurszaken op integere en toegewijde wijze heb uitgevoerd. Gezien de bijzondere situatie waarin Danske Bank verkeert en het intensieve toezicht dat op de bank wordt uitgeoefend, met name in verband met het witwassen van geld als gevolg van de nog niet opgeloste zaak Estland, wil ik echter niet dat speculaties over mij als persoon de verdere ontwikkeling van Danske Bank in de weg staan. Daarom ben ik van mening dat het enige juiste voor mij is om te vertrekken.’

‘ABN AMRO schoot ernstig tekort’

ABN AMRO overtrad volgens het Openbaar Ministerie ‘jarenlang en structureel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme bij de activiteiten van de bank in Nederland’. De bank is daarbij ‘ernstig tekortgeschoten’ in het naleven van de wet en schuldig aan het overtreden ervan en schuldwitwassen. Het betreft onder andere het ontbreken van klantgegevens of documenten. De bank voerde het cliëntenonderzoek ‘structureel met onvoldoende diepgang’ uit. Daardoor hebben diverse klanten die criminele activiteiten uitvoerden langdurig misbruik kunnen maken van de rekeningen en diensten van de bank.

‘Het vertrouwen in ABN AMRO heeft een knauw gekregen’

Uiteindelijk schikt ABN AMRO voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. Robert Swaak, de huidige CEO van ABN AMRO, reageerde tijdens een persconferentie onthutst: ‘Dit is onacceptabel en doet pijn. Het vertrouwen in ABN Amro heeft een knauw gekregen.’