Herbenoeming is als commissaris allerminst een zekerheid. De behoefte aan ‘RvC-verfrissing’ lijkt toe te nemen. ‘Als uit eigen kring al existentiële vragen klinken over het commissariaat, is het de hoogste tijd voor een revisie van de baan.’

Welke rollen moeten vertegenwoordigd zijn in een raad van commissarissen? De ervaren toezichthouder Inge Brakman stelde tijdens de presentatie van de zesde editie van het Handboek Corporate Governance de samenstelling van de RvC aan de kaak, schrijft FD-verslaggever Pieter Couwenbergh. ‘In een tijdvak waarin technologie de dominante factor is, vraagt jurist Brakman zich af wat bedrijven eigenlijk wijzer worden van juristen en generalisten als toezichthouder. Vervang ze door ingenieurs, is haar provocerende stelling.’

Couwenbergh staat niet per definitie achter de woorden van de commissaris van onder meer Shell en DSM. ‘Het klopt dat juristen in hun aard risicomijdend zijn en vooral de beren op de weg zien. Maar stellen techneuten wel de goede, filosofische vragen? Want dat is toch de basis van het commissariaat? Aan de andere kant, om de juiste vraag te kunnen stellen is begrip van het verdienmodel een voorwaarde.’

Posities commissarissen verversen

‘Wat Brakman volgens mij zegt,’ vervolgt de verslaggever, ’is dat er meer moet worden doorgeselecteerd. Posities moeten voortdurend worden ververst en aangepast aan de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld voetbalclubs dat doen. Als uit eigen kring al existentiële vragen klinken over het commissariaat, is het de hoogste tijd voor een revisie van de baan, zowel qua mensen als qua taakinhoud.’

Spectrum van commissarissen

Volgens Ferdi de Lange, partner bij Chasse Executive Search, zijn bedrijven zich steeds meer bewust van de samenstelling van een raad. ‘Er wordt steeds meer gekeken naar de complementariteit van een team. Dat betekent ook dat gezichtspunten vanuit een ander perspectief nodig zijn. Een goed team heeft dat hele spectrum aan boord. Jong, oud, ervaren, minder ervaren, affiniteit met bepaalde onderwerpen. Noem maar op. Diversiteit, in de breedste zin van het woord dus.’