De ervaren Tanja Nagel is inmiddels enkele maanden commissaris bij KAS BANK. Vertrouwen en lef zijn de rode draden in haar carrière. ‘Lef hebben betekent dat je staat voor je zaak, wat er ook gebeurt.’

Momenteel bekleedt Tanja Nagel meerdere commissariaten en toezichthoudende rollen. Eerder was zij CEO voor Theodoor Gilissen Bankiers (2009-2017). Als commissaris heeft ze een beduidend andere rol, zegt zij op de website van KAS BANK. ‘Ik kan niet meer direct kan bepalen wat er in een organisatie gebeurt. In mijn nieuwe rol als lid van een RvC, wordt nu van mij gevraagd dat ik van een afstand naar situaties kijk en een visie overdraag waarvan ik denk dat het de organisatie helpt. Ik moet in deze rol ervoor zorgen dat ik de Raad van Bestuur ideeën kan aandragen, waarmee zij tot nieuwe inzichten kunnen komen.’

Vertrouwen is essentieel volgens Nagel. ‘Mijn oma gaf mij en mijn broer al op jonge leeftijd het vertrouwen om mee te denken met de processen in de fabriek. In mijn rol als CEO bij Theodoor Gilissen gaf ik collega’s datzelfde vertrouwen. Daar gaf ik mijn collega’s het vertrouwen dat zij het zelf kunnen. Soms moet je daarbij accepteren dat er iets fout gaat, dat hoort bij het proces. Maar als er iets fout gaat, maak je het openlijk bespreekbaar. Ook dat vertrouwen moet je geven.’

Volharden

Commitment voor de zaak, voor je werkgever, is in de ogen van de ervaren Nagel onontbeerlijk. ‘Lef hebben betekent dat je staat voor je zaak, wat er ook gebeurt. Daarbij komt ook rechtvaardigheid om de hoek kijken. Het zit natuurlijk af en toe tegen, maar doordat je staat voor je zaak en stellig bent in wat je wilt bereiken, blijf je volharden. Dat geeft voor mensen in je omgeving, als je leidinggeeft, veel duidelijkheid. Als je dan ook nog mensen weet vertrouwen te geven dat ze het zelf kunnen en ziet hoe mensen in hun werk kunnen groeien, dat is een groot goed.’

Teamgevoel

Het gevoel van betrokkenheid is key in de weg naar succes. Nagel: ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen zich ergens bij voelt horen en aandacht en waardering krijgt. Als leidinggevende in een organisatie is het één van de belangrijkste taken om het voor elkaar te krijgen dat de mensen in de organisatie het gevoel hebben dat ze erbij horen. Om dat te bereiken helpt het als je mensen duidelijk kan maken wat je van ze verwacht. Het is belangrijk dat elk team duidelijk heeft geformuleerd hoe zij kunnen bijdragen aan de missie en visie van de organisatie en hoe zij dat kunnen vertalen naar heldere doelen op teamniveau.’

‘Dat zorgt voor continuïteit en duidelijkheid voor de hele organisatie’, vervolgt Nagel. ‘Als je samen een strategie gekozen hebt, dan hou je je daaraan. Er kan in de buitenwereld natuurlijk van alles gebeuren waardoor je andere afwegingen in de strategie moet maken, maar het slechtste wat je kunt doen is dat je je laat hangen naar de waan van de dag. Dan wordt het namelijk lastig voor de werknemers die niet zo nauw betrokken zijn bij de strategiebepaling om te begrijpen wat er van hen wordt verwacht.’

Tanja Nagel is sinds de AvA van 25 april benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van KAS BANK. Van 1986 tot 2009 was Tanja werkzaam in diverse managementfuncties bij F. van Lanschot Bankiers N.V., waarvan de laatste jaren als concerndirecteur Private Banking Nederland. Van 2009 tot juni 2017 was Tanja CEO van Theodoor Gilissen Bankiers N.V. De eerste maanden als lid van onze RvC zitten erop, hoog tijd om nader kennis te maken.