Voormalig minister Annemarie Jorritsma is groot voorstander van een vrouwenquotum. Niet iedere topvrouw krijgt namelijk een eerlijke kans in het selectieproces. ‘Het is als zoeken naar een ideale schoonzoon voor je dochter: je wilt toch iemand die een beetje op jou lijkt.’

Financieel topvrouw Erika Osinga gaat in gesprek met vrouwen die een voorbeeldfunctie en inspiratiebron zijn voor jonge, ambitieuze vrouwen om aan de top van het bedrijfsleven te komen. Annemarie Jorritsma, commissaris bij Alliander en PwC (PricewaterhouseCoopers), geeft tegenover Osinga aan dat meer vrouwen in de boardroom nodig zijn. ‘En ook in behoorlijk grote aantallen’, zegt de voormalige minister van Economische Zaken.

Zie ook: Petri Hofsté pakt koppositie Top-100 Commissarissen

Het selectieproces behoeft enige verbetering, volgens Jorritsma. ‘Het is als zoeken naar een ideale schoonzoon voor je dochter: je wilt toch iemand die een beetje op jou lijkt. Dan weet je dat het goed gaat met je dochter. Zo zit het ook met het selectieproces, waar zowel de RvC als selectiebureaus zich schuldig aan maken. Als zij specifiek naar een kandidaat zoeken, komen er wel vrouwen op de lijst voor, maar de voorkeur wordt vanuit het bureau gegeven aan een man. Wordt er alleen om een vrouw gevraagd, dan krijg je opeens waanzinnig goede vrouwen. Echter talenten en competenties zijn er zeker!’

‘Vrouwenquotum is een signaal’

De commissaris is voorstander van een vrouwenquotum. ‘Ondanks dat het een kleine, symbolische bijdrage is, geeft het wél een signaal af. Bij de grootste organisaties van Nederland zitten anno 2019 in veel gevallen geen vrouwen. Een Raad van Commissarissen dient erop toe te zien dat de processen op orde zijn én dat er dus ook vrouwen in de Raad van Bestuur worden aangenomen. Dan komen die vrouwen vanzelf wel.’

‘Een quotum is anders dan een duwtje’, vervolgt Jorritsma. ‘Het is selecteren op talent in plaats van op wie presenteert zich het beste. Je moet goed helder hebben welke competenties je nodig hebt en daar moet je in de selectieprocedure op zoeken. Over het algemeen starten vrouwen net zo goed als mannen, maar halverwege het proces vallen ze vaak af.’

‘In de top moet je hard werken’

Werken in de top vereist offers, zegt de Alliander-commissaris. ‘Als vrouwen moeten we ook ophouden met de balans tussen werk en privé. Vrouwen die na de universiteit al meteen parttime willen werken, die gaan het gewoon niet redden. Wil je in de top komen, dan moet je flexibel zijn en hard werken. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen.’