Petri Hofsté is opnieuw de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland, op de voet gevolgd door Annet Aris.

Het podium van de Top-100 Corporate Vrouwen bestaat dit jaar uit Petri Hofsté, Annet Aris en Marieke van Lier Lels, toont de lijst die is samengesteld door Management Scope. Voor de derde keer op rij is Petri Hofsté verkozen tot de meest invloedrijke corporate vrouw van Nederland, die haar loopbaan is begonnen bij KPMG en vervolgens bij veel financiële instellingen actief is geweest. Inmiddels is ze beroepscommissaris (bij onder meer: Rabobank, Kas Bank Achmea en Fugro) en maakt in die rol veelvuldig deel uit van de auditcommissie. Daarnaast heeft ze oog voor thema’s als lange termijnwaardecreatie, cultuur en duurzaamheid:

Annet Aris

Annet Aris, die onder meer strategie doceert aan de Franse businessschool INSEAD, is van de negende naar de tweede plaats geklommen. Ze heeft een commissariaat bij Randstad gekregen, naast commissarisrollen bij  ASML (met specialisatie digitale transformatie en disruptieve innovatie) en verzekeraar a.s.r.. Daarnaast reist ze regelmatig naar Duitsland voor de vergadering van de Aufsichtsrat van heftruckfabrikant Jungheinrich en tot voor kort mediabedrijf ProSiebenSAT1. Verder is ze independent non-executive director van de Britse reisorganisatie Thomas Cook. Daar heeft ze zitting in het health, safety & environmental committee, een commissie die je in Nederland niet zo snel zult zien. Haar expertise en internationale ervaring hebben Annet Aris tot een veelgevraagd toezichthouder gemaakt bij sectoren en bedrijven die frontaal geraakt worden door de nieuwe technologie.

Marike van Lier Lels

De top-3 wordt gecomplementeerd door Marike van Lier Lels, vorig jaar nog de nummer 2. Het afgelopen jaar waren er geen wijzigingen in de toezichtportefeuille van Van Lier Lels (Eneco, NS, RELX en kabelfabrikant THK). Zoals bekend zijn bij Eneco de afgelopen weken het bestuur en aandeelhouders recht tegenover elkaar komen te staan rond de verkoop van het energiebedrijf. Het leidde tot het vertrek van topman Jeroen de Haas. Inmiddels heeft de ondernemingsraad geen vertrouwen meer in de rvc en is er een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer.