Bij een bedrijfsoverdracht familiebedrijven speelt een commissaris een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door goed en kritisch te spiegelen.

Volgens de Rabobank starten de meeste familiebedrijven te laat met het organiseren van de bedrijfsopvolging. Reden daarvoor zijn onder meer dat ze zelf eigenlijk niet willen stoppen of de kinderen niet willen of kunnen belasten.

In het proces van bedrijfsopvolging bij familiebedrijven kan een commissaris een belangrijke rol spelen, door goed en kritisch te spiegelen. Door voor, tijdens en na afloop van het proces als hoeder van de organisatie te fungeren.

Hoe kun je als commissaris helpen om tot een goede bedrijfsoverdracht te komen?

  1. Moedig de ondernemer aan op tijd na te denken over de opvolging. En ook dat het goed is om een (meerjaren)plan te maken hoe de overdracht te realiseren. Zo creëer je tijd om mogelijke opvolgers in kaart te brengen en samen een traject in te gaan. En ruim tijd in om de opvolger goed klaar te stomen voor de job.
  2. Plaats de discussie over bedrijfsopvolging in het perspectief van stakeholdersbelang. Wat is het beste voor de ontwikkeling van het bedrijf, de klanten, de medewerkers en de toegevoegde waarde van het bedrijf?
  3. Waak ervoor dat oude en nieuwe eigenaren over en weer geen hypotheek op de toekomst leggen. Bewaak de ruimte om eigen keuzes te kunnen maken in leiderschapsstijl, mensen, leveranciers en klanten.

Het lijkt allemaal voor de hand liggend maar de uitvoering kost tijd, gunning en toewijding.