De aandeelhouders van ING hebben gereageerd op de combinatie van de schikking afgelopen september en de beloningsaffaire van vorig jaar. Ruim 62% van de aandeelhouders hebben kenbaar gemaakt geen steun meer te voelen voor de top van de bank.

Directeur van de Vereniging voor Effectenbezitters, Paul Koster, stelt dat de top van de bank niet genoeg heeft gedaan en wil dat de ING weer om de juiste redenen in het nieuws komt ‘Mijn punt is dat ING als grootste bank van Nederland nu al meer dan een jaar in het nieuws is om de verkeerde redenen. En wij vinden zelf dat de raad van bestuur en raad van commissarissen niet krachtig genoeg heeft opgetreden.’

Pensioenfondssen PMT en PME hebben naast pensioenuitvoerders PGGM en APG ook laten weten het bestuur niet meer te steunen. ‘De belangrijkste taak van het bestuur van een systeembank is het borgen van de reputatie. De twee zaken zijn voor ons aanleiding om het voorstel niet te steunen.’ stelt Margiet Stavast namens de grote beleggers.

Zie ook: ‘Commissarissen ING maakten ‘serieuze fouten’

‘We respecteren de reactie’

President-commissaris Hans Wijers was al bang voor deze reactie van de aandeelhouders. Zo stelde hij vlak voor de stemming ‘Ik heb begrepen dat een deel van de aandeelhouders hun teleurstelling over afgelopen jaar tot uitdrukking wil brengen met een tegenstem. Dat respecteren we’. Hij verzekerde de aandeelhouders dat hij er persoonlijk mee bezig zou zijn dat de bank maatregelen blijft nemen tegen het witwassen in de toekomst.

Topman Ralph Hamers poneerde dat de bank al ‘honderden miljoenen’ uitgeeft aan het voorkomen van witwassen ‘We hebben 2500 mensen fulltime hieraan werken’. Hij is er zich bewust van dat de publieke opinie over de bank essentieel is om op een hoger niveau te komen. Om die publieke opinie positief te houden moet de bank volgens hem niet negatief in de krant komen.

Publicatie van de schikking

Maar waarom waren de aandeelhouders pas zo laat geïnformeerd over de schikking? Volgens Wijers was het niet mogelijk voor de dag dat het nieuws naar buiten kwam te schatten wat het bedrag zou zijn. Ook was het nog de vraag of de minister van Justitie überhaupt akkoord zou gaan met de schikking. Marc Hogeboom van KPMG bevestigde dat dit inderdaad niet mogelijk was. Wel zegt hij de onderbuikgevoelens van de aandeelhouders te begrijpen.

Deze uitslag heeft an sich geen directe gevolgen. Het is voornamelijk een booschap van de aandeelhouders aan de top.