De top van het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder commissarissen, schuwt de media. Volgens Talitha Muusse (Blikverruimers) is dit een gemiste kans. ‘Het is niet meer van deze tijd.’

Minister-president Mark Rutte adviseerde onlangs de top van het Nederlandse bedrijfsleven om vaker in de media te verschijnen. Talitha Muusse, initiatiefnemer van Blikverruimers en lid van de raad van toezicht van MVO Nederland, laakt de passieve houding van bijvoorbeeld de commissarissen. ‘De top reageert nu pas als een bedrijf wordt aangevallen. Dat is heel zonde. Commissarissen willen geen publieke figuren zijn, in de schijnwerpers staan. Dat is voor hen een risico.’

Zie ook: ‘Als commissaris moet je goed nadenken over je vraag’

Muusse vreest dat commissarissen uit angst de media schuwen. ‘Ze kunnen dingen zeggen die helemaal verkeerd vallen. Ik denk dat het een gemiste kans is. Niet meer van deze tijd. Bedrijven moeten pro-actief een standpunt innemen: wees eerlijk, ga het gesprek aan.’

Premier Mark Rutte en onder meer Jan Hommen, Jeroen van der Veer en Hans Wijers hadden een topberaad in het Catshuis. De president-commissarissen van Ahold-Delhaize, Philips, ING en Heineken spraken over de bekoelde onderlinge verhouding. De witwasperikelen rond ING en de dividendbelastingdiscussie waren enkele onderwerpen die de revue passeerden.

Commissarissen in talkshows

Minister-president Rutte kwam ook met enkele goedbedoelde adviezen voor de president-commissarissen, zei Jan Hommen in het FD. ‘Rutte gaf ons het advies wat vaker ons gezicht in de samenleving en de Tweede Kamer te laten zien om tekst en uitleg te geven en het gesprek aan te gaan. Wij zullen dat advies ter harte nemen.’

Rode loper voor old boys

Het beraad kon niet op ieders sympathie rekenen. PvdA’er Henk Nijboer had geen enkel goed woord over voor de ontmoeting tussen de premier en de president-commissarissen. ‘En daar wordt de rode loper weer uitgelegd voor de old boys: we hebben twee miljard voor jullie! Kies toch eindelijk eens voor de mensen, niet voor de multinationals.’