Na het beloningsdebacle is er wederom rumoer rond ING-topman Ralph Hamers. De bank faalde bij het voorkomen van witwassen. Paul Koster (VEB) wil dat de raad van commissarissen van ING in actie komt.

De raad van commissarissen zou zich op de positie van Hamers moeten beraden. Dat zegt directeur Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in gesprek met BNR. ‘Of Ralph Hamers moet aftreden? Dat is een logische vraag. Ik denk ook dat het belangrijk is dat de raad van commissarissen zich die vraag wel stelt.’

Zie ook: Wat heeft jouw raad van commissarissen nodig?

ING ontving een recordboete van 775 miljoen euro van het Openbaar Ministerie (OM). Er is volgens het OM sprake van ‘ernstige nalatigheid’. Er zijn ING-rekeningen gebruikt voor criminele activiteiten en de bank heeft niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s. De bank is akkoord gegaan met de betaling van een boete van 675 miljoen euro en een terugbetaling van 100 miljoen euro.

Volgens Koster plaatst de boete ook de discussie over het controversiële salarisvoorstel voor topman Hamers eerder dit jaar in een ‘heel ander daglicht’. ‘Ik vind het fantastisch dat in ieder geval duidelijk wordt waar ING tekortgeschoten is en ik hoop echt dat intern bij ING nu alle zeilen worden bijgezet om nu goed te kijken naar de dossiers waar nog mogelijke risico’s in zitten.’

‘ING schiet ernstig tekort’

Gisteren werd bekend dat ING een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie in een zaak rond witwaspraktijken. Daarmee is 775 miljoen euro gemoeid. De bank geeft toe ‘ernstig tekort geschoten’ te zijn bij het voorkomen van fraude. Minister Wopke Hoekstra van Financiën eist opheldering. De bank heeft tussen 2010 en 2016 structureel te weinig gedaan om het witwassen van geld te voorkomen. Veel bankrekeningen werden maar beperkt gemonitord waardoor bijvoorbeeld de autoriteiten soms veel te laat op de hoogte werden gebracht.