Onderzoeken tonen aan dat kennis van digitalisering binnen RvC’s onder de maat is. Overigens is het met de kennis bij directies zelf vaak niet veel beter.

Door Arnoud Klerkx

Ik speek veel verschillende commissarissen. Bijna zonder uitzondering vinden ze digitaal en IT een belangrijk onderwerp voor hun raad van commissarissen. Alleen… hoe houd je daar dan toezicht op? Zeker als verschillende onderzoeken al jaren laat zien dat de kennis van digitalisering en IT binnen de RvC’s onder de maat is. Het staat zelfs helemaal onderaan!
Overigens is het met deze kennis in de directie zelf vaak niet beter gesteld.

Hoe kun je toezicht houden op dit belangrijke onderwerp zonder dat je IT-expert ben? Door vragen te stellen en vragen te blijven stellen. Hoe hoog zijn de IT-kosten, en wat vindt de bestuurder daar van? Wat zijn belangrijke IT-trends en waarom doet het bedrijf hier niks mee? Wat is de status van de drie grootste IT-projecten? Zijn we al compliant aan de AVG? Wat is onze digitale strategie? Hebben we die überhaupt wel? En de vraag uit mijn eerdere column: wat is onze killer app?

Bestuurder laten werken

Ik zie menig commissaris al denken. ‘Wat doe ik met de antwoorden?’ Het gaat in eerste instantie vooral om de reactie van de bestuurder op dit soort vragen, zowel verbaal als zeker ook non-verbaal. Als hij begint te stamelen of een antwoord geeft wat generiek is, dan weet je dat er iets niet goed is. Je moet de bestuurder laten werken! Jij hoeft de antwoorden niet te geven. Hij moet de juiste antwoorden opleveren en deze zo weten over te brengen dat de RvC gerust is.

Extra vragen

Wel ben ik van mening dat elke commissaris in elk geval de basisbeginselen van digitaal en IT zou moeten beheersen. Net zoals je weet hoe een balans en de winst en verlies rekening op hoofdlijnen werkt. Je hoeft geen accountant te zijn, en dus ook geen IT-er, maar je moet wel de basis begrijpen. Daarmee kun je de antwoorden van de bestuurder prima duiden. Mocht je de basiskennis niet hebben, er zijn inmiddels opleidingen en masterclasses die je de basiskennis kunnen bijbrengen. En als het onderwerp van digitaal en IT toch wel belangrijk wordt, zorg dan dat er een commissaris in de RvC komt met digitaal en IT als achtergrond. Reken maar dat er dan wat extra vragen komen!

Arnoud Klerkx is Chief Digital Officer en lid van de Raad van Bestuur van de Kramp groep. Hij is tevens digi-commissaris bij meerdere bedrijven.