Mannelijke commissarissen ontvangen fors meer salaris dan vrouwen. Vrouwelijke commissarissen verdienen bijna een derde minder dan hun mannelijke collega’s.

Vrouwelijke commissarissen verdienen minder dan hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het tweejaarlijkse beloningsonderzoek van de Nederlandse vereniging voor Commissarissen en Directeuren (NCD), in samenwerking met Human Capital Group.

Zie ook: Mart de Kruif: ‘De geboren leider bestaat niet’

Het verschil tussen mannen en vrouwen is tevens aanzienlijk bij commissarissen en toezichthouders. De gemiddelde vergoeding voor mannen is € 16.674, voor vrouwen € 11.031. Vrouwelijke toezichthouders kiezen vaker voor een rol in de publieke sector en mannelijke commissarissen vaker voor een rol in de private sector. Meer mannen dan vrouwen zijn voorzitter van een Raad van Toezicht of Raad van Commissarissen.

‘Meer gelijke beloning’

Jill Dierikx, bestuurslid van NCD, reageert verrast op de resultaten. ‘Vooral de zichtbare betrokkenheid van, in dit geval, vrouwen voor inclusiviteit blijft me verbazen. Wij stimuleren met dit onderzoek de publieke discussie rondom dit thema: Als je als mens voor diversiteit staat, laat je dan zien en horen. We hebben een grote tegenbeweging nodig om zaken te normaliseren en dit zul je uiteindelijk onder andere terugzien in een meer gelijke beloning.’

Dag van het Commissariaat 2019