De Commissie Toekomst Accountancysector wil een Raad van Commissarissen voor de twintig grootste accountantskantoren. Kantoren zoals ‎KPMG, ‎Deloitte en PwC hebben inmiddels een Raad van Commissarissen. Bernard Wientjes (KPMG) ziet het nut van een RvC. ‘Wij hebben heel duidelijk onze rol kunnen spelen.’

De Big Four, beter bekend als ‎KPMG, ‎Deloitte, PwC en EY, en andere accountantskantoren waanden zich jarenlang een zonnekoning. Althans, dat meldt een anonieme bron aan het FD. De accountants maakten de dienst, maar kregen na een reeks affaires in de Nederlandse accountancy plots te maken met een Raad van Commissarissen. ‘Ze stonden in het begin echt niet te juichen bij de beslissingen en observaties van de Raad, bijvoorbeeld over het gebrek aan diversiteit.’

Zie ook: Governance TV | Tjalling Tiemstra en Talitha Muusse

Bernard Wientjes, commissaris bij KPMG, herkent dat beeld. ‘Partners in een maatschap corrigeerden elkaar veel te weinig’, zegt hij, ‘Daar hebben wij als RvC dus heel duidelijk onze rol kunnen spelen.’

Tegenkracht van commissarissen

De mate van acceptatie lag desalniettemin vrij hoog, zegt Wientjes. ‘Wij zijn ingesteld op het hoogtepunt van een crisis bij KPMG, en dat was ook nog eens van buitenaf opgelegd. Wij zijn een lastige raad die lastige vragen stelt, maar we hebben er veel energie in moeten steken om de tegenkracht te worden die we nu zijn.’

Verplichte Raad van Commissarissen voor accountancy

De Commissie Toekomst Accountancysector stelt voor om een Raad van Commissarissen verplichten voor ten minste de grootste twintig accountantskantoren. Het voorstel kon op gemengde reacties rekenen. Minister Hoekstra (Financiën) laat eind maart weten wat hij precies gaat doen met de aanbevelingen van de CTA.