Louis van Gaal sluit een terugkeer bij Ajax, als commissaris, uit. ‘Ik ben iemand die verantwoordelijkheid wil dragen.’

Voormalig bondscoach Louis van Gaal ziet voor zichzelf geen carrière als commissaris weggelegd. ‘Ik ben niet geschikt voor een rol als adviseur of commissaris, daar heb ik de persoonlijkheid niet voor’, zegt de veelbesproken trainer tegen Helden. ‘Als ik advies geef, dan kan ik er niet goed tegen als dat in de wind wordt geslagen. Ik ben iemand die verantwoordelijkheid wil dragen. Als adviseur of commissaris heb je die alleen na een bepaald resultaat om eventueel de trainer te ontslaan. Bovendien, bij een rol als adviseur of commissaris hoort in mijn ogen ook dat je elke week rondloopt bij Ajax. Dat wil ik niet meer.’

Zie ook: Checklist: wat is de ideale Raad van Toezicht?
Van Gaal zal weinig plezierige herinneringen aan de Raad van Commissarissen van Ajax hebben. Eind 2011 was de voormalige Ajax-trainer in de running terug te keren bij de Amsterdamse club als algemeen directeur. Commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers wilden Van Gaal voor de functie, maar Johan Cruijff, de vijfde commissaris, stapte met een aantal jeugdtrainers naar de rechter om succesvol de aanstelling van Van Gaal tegen te houden.

Van Gaal versus Cruijff

Van Gaal was teleurgesteld in Cruijff, gaf hij eerder aan bij Op1. ‘Ik zeg ‘ja’ omdat ik Ajacied ben, omdat mijn hart bij Ajax ligt. Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was in die tijd een schijntje voor mij. Ik deed het voor mijn club, want het was een chaotische club geworden.’ De afgewezen directeur wilde geen contact opnemen met Cruijff. ‘Dat is geen ego. Ik ben toch niet degene die de Raad van Commissarissen moet overtuigen? Ik word gevraagd.’