De commissaris ligt momenteel onder een maatschappelijk vergrootglas. De maatschappelijke verantwoordelijkheid is volgens NCD-voorzitter Paul Geraeds niet meer weg te denken. ‘Commissarissen moeten ermee leren leven.’

De maatschappij én politiek doen een beroep op het bedrijfsleven om meer oog te hebben voor maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, ongelijkheid of belastingmoraal. Paul Geraeds, voorzitter van NCD – Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren, spreekt van een blijvende discussie. ‘Het is een balanceeract, maar directeuren en commissarissen moeten ermee leren leven.’

Zie ook: Jaap Winter: ‘Toezicht vraagt steeds meer tijd’

Kritische commissaris

Ongeveer 85% van de toezichthouders denkt dat het maatschappelijke belang binnen het bereik van de commissaris hoort te vallen, blijkt uit recent onderzoek van NCD. Maar dan moet een commissaris deze ruimte krijgen, volgens Geraeds. Een ‘lastige commissaris’ loopt het risico dat hij of zij na één termijn van vier jaar moet vertrekken. ‘De kritische commissaris heeft het niet makkelijk.’

‘Wetgeving verkeerde trigger’

Ervaren commissaris en hoogleraar Jaap Winter pleit voor wetgeving om maatschappelijk verantwoord ondernemen af te dwingen. Geraeds staat niet achter Winter. ‘Sommigen zullen direct de mazen van de wet willen opzoeken. Het triggert het verkeerde in mensen. Ik geloof meer in dialoog en bewustwording. We hebben al genoeg wetgeving.’