TomTom wil Derk Haank als nieuwe commissaris. De voormalig topman van het Duitse uitgeversconcern Springer Science+Business Media moet Peter Wakkie opvolgen als voorzitter van de raad van commissarissen.

Navigatiebedrijf TomTom heeft de 62-jarige Derk Haank voorgedragen als lid van de raad van commissarissen en voorzitter van dit orgaan. Haank, voormalig topman bij onder andere uitgeverij Elsevier en Reed Elsevier, is de beoogde opvolger van de huidige voorzitter van de raad, Peter Wakkie. De termijn van Wakkie eindigt in 2019.

Tijdens een buitengewone vergadering in september zal worden gestemd over de benoeming van Haank, die voor een termijn van vier jaar zal worden aangesteld. Haank is ook commissaris bij KPN, waar hij eveneens de rol van vicevoorzitter vervult.

De vertrekkende Wakkie zei het volgende over zijn opvolger: ‘We waarderen vooral Derks schat aan ervaring in het aansturen van transformaties en nieuwe bedrijfsmodellen.’ In het FD noemde Haank zichzelf een ‘luie’ bestuurder. ‘Ik neig naar een zekere luiheid als je het negatief benadert. Ik benader het liever positief: ik kan goed niets doen. En dat vind ik in deze opgejaagde wereld onderhand een grote verdienste. Ik heb het niet graag druk.’

Transitie levert TomTom geen windeieren

TomTom richt zich voornamelijk op de zakelijke markt in automotive met data, fleetmanagementsoftware en diensten. Onlangs maakte het bedrijf de overgang van kaartenbouwer naar softwarebouwer, met positieve resultaten als gevolg. De EBITDA steeg met meer dan een kwart tot 107,6 miljoen euro.