De keuze voor Benjamin Smith als nieuwe topman van Air France-KLM is een grote verrassing voor Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). ‘Smith heeft alleen ervaring in de luchtvaart, dat kan ook tegen hem werken.’

Voor het eerst in het 85-jarige bestaan geen Fransman aan het roer van Air France-KLM, maar de Canadees Benjamin Smith. De top van het Frans-Nederlandse bedrijf heeft Smith benoemd als nieuwe CEO. De Canadees is momenteel de tweede man van Air Canada als Chief Operating Officer. Gerard van Vliet, directeur van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD), reageert verbaasd in gesprek met NPO Radio 1. ‘Ik ben absoluut verrast. In de traditie van Air France is een Franse CEO een must.’

Smith wacht confrontatie met vakbonden

Air France-KLM was op zoek naar een nieuwe CEO na het opstappen van topman Jean-Marc Janaillac in mei. Janaillac vertrok na een slepend loonconflict met de Franse vakbonden. Volgens Van Vliet moet de kersverse topman Ben Smith zich snel bewijzen. ‘Smith krijgt een ontzettende lakmoesproef met de staking van de vliegers in Frankrijk. Voor de vakbonden is dat dé confrontatie. Smit heeft alleen maar ervaring in de luchtvaart. Dat kan ook tegen je werken.’

De directeur van NCD doelt op de politieke achtergrond van de vorige benoemingen van Air France. ‘De manier waarop vakbonden in Frankrijk tekeergaan is onvergelijkbaar. Eerst staken, dan praten. In Frankrijk werkt dat uitstekend. Je hebt maar te kiezen. Op het moment dat je bedrijf plat ligt en je hebt geen andere optie dan tegemoetkomen aan de eisen, houdt het op.’

Over NCD

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) is sinds 1953 hét platform voor Leadership & Governance in Nederland. Een person to person-vereniging van, voor en door directeuren en commissarissen/toezichthouders. Voor collega’s die weten wat het is om eindverantwoordelijkheid te dragen als managing partner, directeur, CEO, RvB-lid, commissaris of toezichthouder.