Wat mag een commissaris van de accountant verwachten? Commissaris René Hooft Graafland (o.a. FrieslandCampina, Ahold-Delhaize en Lucas Bols) gelooft in de toegevoegde waarde van ‘de wereld achter de cijfers’.

René Hooft Graafland was jarenlang financieel topman bij Heineken. Bij de bierbrouwer was hij het eerste aanspreekpunt voor de externe accountant. Volgens Hooft Graafland, voorzitter van het audit committee bij Ahold Delhaize en Wolters Kluwer, zijn de rollen gewijzigd. ‘De opvattingen over wat goed ondernemingsbestuur is, hebben zich ontwikkeld en aan de hand daarvan is ook de positie van de externe accountant verschoven. De rechtstreekse lijn naar het audit committee is geformaliseerd. Dat comité heeft nu een belangrijke rol bij de selectie van de accountant en beslist of het controleplan wordt goedgekeurd.’

Zie ook: Crisismanagement: wat kun je als commissaris doen?

‘Deze nieuwe rolverdeling heeft de samenwerking versterkt tussen bestuur, aandeelhouders en commissarissen’, vervolgt Hooft Graafland, tevens commissaris bij onder meer Lucas Bols en FrieslandCampina. ‘Het stelsel van checks & balances is evenwichtiger. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de onafhankelijkheid van de accountant nu beter is gewaarborgd en daar wordt iedereen beter van. Zowel de onderneming als het maatschappelijk verkeer.’

De wereld achter de cijfers

Door de toegenomen druk heeft de accountant minder speelruimte buiten bijvoorbeeld de controle van de jaarrekening. Een gemiste kans volgens de voormalige CFO. ‘Het gaat mij om de wereld achter de cijfers. Hoe gaan we met cybersecurity om, wat is ‘the tone at the top’, gaat de onderneming de goede kant op? Over dat soort vragen vormt een goede accountant zich ook een mening. Hij beweegt zich immers door het hele bedrijf, ziet en hoort van alles. Daarover wil ik als commissaris met hem een gesprek kunnen hebben. Niet geformaliseerd, maar gewoon, met de benen op tafel.’